Din cuprinsul articolului
Tumori la creier din cauza unor pastile folosite pe scară largă. Potrivit cercetătorilor citați de The Guardian, milioane de femei din întreaga lume care utilizează anumite medicamente hormonale pentru contracepție și gestionarea afecțiunilor precum endometrioza ar putea avea un risc crescut de tumori cerebrale rare, de obicei benigne.
Cercetătorii au descoperit că utilizarea îndelungată a anumitor medicamente progestogene a fost asociată cu un risc mai mare de meningioame, tumori (de obicei necanceroase) ce se formează în țesuturile din jurul creierului.
Cu toate acestea, deși riscul de meningiom a fost mai mare la femeile care au luat aceste medicamente timp de mai mult de un an, un expert de renume a subliniat că această constatare nu ar trebui să îngrijoreze femeile care au folosit sau utilizează în prezent aceste medicamente, deoarece riscul ridicat rămâne „extrem de mic”.
Progestogenii sunt hormoni asemănători cu progesteronul natural. Aceștia sunt utilizați în contraceptive, pentru tratamentul afecțiunilor ginecologice precum endometrioza și sindromul ovarelor polichistice, precum și în terapiile de substituție hormonală utilizate în timpul menopauzei.
Este deja cunoscut faptul că dozele mari de progestogeni cresc riscul de meningiom, dar în cel mai recent studiu publicat în BMJ, cercetătorii de la Agenția Națională pentru Siguranța Medicamentelor și a Produselor de Sănătate din Franța au investigat opt forme de hormoni utilizate frecvent.
Majoritatea meningioamelor nu sunt canceroase și cresc lent, dar, din cauza presiunii pe care o pot exercita asupra creierului, ele necesită adesea îndepărtare chirurgicală. Deși tumorile rareori pun viața în pericol, intervenția chirurgicală implică riscuri, în special pentru structurile cerebrale adiacente tumorilor, care pot fi uneori afectate.
Utilizând informații din sistemul național de sănătate francez, cercetătorii au identificat 18.061 de femei, cu o vârstă medie de 58 de ani, care au fost supuse intervențiilor chirurgicale între 2009 și 2018 pentru îndepărtarea meningioamelor intracraniene. Prin compararea fiecărui caz cu cinci persoane sănătoase, similare din punct de vedere clinic, cercetătorii au descoperit că utilizarea îndelungată – adică mai mult de 12 luni – a trei tipuri de progestative a fost asociată cu un risc crescut de meningiom care necesită intervenție chirurgicală.
Două dintre medicamentele orale, medrogeston și promegeston, au fost asociate cu un risc de 4,1, respectiv 2,7 ori mai mare de meningiom, în timp ce acetatul de medroxiprogesteron, o injecție contraceptivă cunoscută sub numele de Depo-Provera, a fost legată de un risc de 5,6 ori mai mare. Întrucât studiul este de natură observațională, nu poate demonstra că acești hormoni sunt cauza meningioamelor. Nu s-a identificat un risc excesiv asociat cu progesteronul, dydrogesteronul sau cu sistemele hormonale intrauterine utilizate pe scară largă.
Cercetătorii solicită realizarea unor studii suplimentare privind siguranța utilizării hormonilor, cu accent special pe acetatul de medroxiprogesteron injectabil. Deși injecțiile sunt rareori utilizate în Marea Britanie și în restul Europei, aproximativ 74 de milioane de femei la nivel global le utilizează, ceea ce înseamnă că „numărul de meningioame atribuibile poate fi potențial ridicat”, afirmă aceștia.
Pe baza datelor de înregistrare a cancerului din Marea Britanie, aproximativ patru din fiecare mie de femei în vârstă de 30 de ani ar putea dezvolta un meningiom până la vârsta de 80 de ani. Însă, dacă utilizarea acetatului de medroxiprogesteron timp de mai mult de un an crește riscul de aproximativ cinci ori, așa cum sugerează studiul BMJ, această cifră ar putea crește la 20 la fiecare mie.
Horoscop rune 4-10 noiembrie 2024. Săptămâna următoare promite să fie una intensă pentru toate zodiile,…
Un medic din Singapore trage un semnal de alarmă cu privire la consumul de cartofi…
La 78 de ani, Angela Similea trece printr-o perioadă dificilă. După moartea celui de-al patrulea…
Potrivit unei serii de dezvăluiri surprinzătoare Dana Budeanu, cunoscută pentru opiniile sale controversate, ar fi…
Zacusca ta se poate menține proaspătă mai mult timp! Află cum să previi formarea mucegaiului…
Parlamentul a adoptat o nouă formulă de recalculare pentru pensiile militare, promițând creșteri semnificative pentru…