Sari la conținut

Alertă meteo: Un ciclon devastator urmează să lovească România, după ce a făcut ravagii în țările prin care a trecut

Sursă foto: Nikolas Noonan/Unsplash

Alertă meteo. Un ciclon puternic se apropie de România, aducând cu el ploi torențiale, descărcări electrice, vijelii și grindină. Meteorologii Agenției Naționale de Meteorologie (ANM) avertizează că fenomenele meteorologice extreme vor afecta întreaga țară în următoarele zile.

Ciclonul format în Europa Centrală și provenind din Marea Mediterană se îndreaptă către România, urmând să crească gradul de instabilitate atmosferică. Aversele, vijeliile și grindina vor fi inițial localizate, dar se vor extinde treptat, cuprinzând întregul teritoriu.

Începând de marți seara, se așteaptă ca instabilitatea atmosferică să se generalizeze, cu fenomene extreme în special în regiunile vestice și sud-vestice. Aversele abundente, vântul puternic și grindina vor afecta întreaga țară în zilele următoare.

Pe lângă acestea, se prognozează rafale de vânt cu viteze de până la 70 de kilometri pe oră în timpul zilelor de marți și miercuri.

În paralel cu fenomenele extreme, se va resimți și o creștere a temperaturilor, cu maxime termice ce vor atinge 28 de grade Celsius pe parcursul întregii săptămâni. În weekend, temperaturile vor ajunge chiar și la 30 de grade Celsius.

Astfel, se anunță o perioadă caldă și instabilă în întreaga țară.

Alerte meteo în toată Europa din cauza vremii extreme

Conform serviciului climatic al Uniunii Europene, Copernicus, Europa se confruntă cu schimbări climatice rapide, cu efecte devastatoare în întreaga regiune. În anul 2023, aceste schimbări au fost resimțite în mod semnificativ, iar în 2022, aproximativ 70.000 de persoane au pierit din cauza temperaturilor ridicate.

Conducerea Copernicus indică mai multe motive pentru această situație alarmantă. Printre acestea, se numără apropierea Europei de regiunea Arctica, unde temperaturile cresc într-un ritm accelerat, și dependența regiunii de curenții oceanici expansivi. Aceste condiții au generat valuri de căldură, inundații și secete în toată Europa, iar inundațiile recente din Franța sunt doar unul dintre numeroasele exemple ale acestor fenomene extreme.

În contextul acestei situații, Ministerul de Interne al Franței a avertizat populația din zonele vulnerabile să fie extrem de vigilentă în perioada imediat următoare. Locuitorii din aceste regiuni mărturisesc că, deși erau conștienți de avertizările meteo privind precipitațiile abundente, amploarea dezastrelor i-a luat pe neașteptate.

În Germania, scene similare de case și străzi inundate, cu mașini purtate de apele revărsate, au fost observate în urma furtunilor violente. De asemenea, grindina a fost însoțitoare, cu cantități atât de mari încât, pentru o perioadă, părea că a nins. Meteorologii germani anticipează în continuare precipitații abundente, ce ar putea atinge niveluri record.

În afară de Franța și Germania, coduri de vreme rea au fost emise și în alte 17 țări europene, subliniind amploarea și gravitatea fenomenelor meteorologice extreme care afectează întreaga regiune.

Elena Oceanu

Absolventă a secției „Jurnalism și Științele Comunicării” a Universității din București, mi-am început cariera în 2012, la „Evenimentul Zilei”. De atunci, m-am concentrat pe jurnalismul medical, analizând subiecte relevante din domeniul sănătății, ultimele cercetări științifice și recomandările oferite de specialiști. Experiența acumulată include numeroase interviuri cu medici de renume, atât din România, cât și din străinătate, precum și moderarea unei emisiuni medicale.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel