Din cuprinsul articolului
Avertizări METEO România: Iarna s-a hotărât să-și intre în drepturi pe ultima sută de metri. România se confruntă cu primul episod de iarnă autentică din acest sezon.
Elena Mateescu, directorul Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), a dat detalii despre cele trei avertizări meteorologice de Cod galben.
Avertizări METEO pentru România: Ninsori, viscol și ger
„Vorbim de primul episod autentic de iarnă, care să aducă ninsori chiar și în Capitală și în partea de sud și sud-est-est a țării, nu numai în zona de munte.
Vorbim de trei avertizări meteorologice de Cod galben. Prima vizează zonele din partea de sud-est a țării, acolo unde ninsorile vor fi viscolite, pentru că perioadele în care se vor semnala ninsori vor fi asociate și cu intensificări ale vântului, cu viteze de 50-65km/h.
De asemenea, vorbim și pentru zona județului Constanța, Ialomița și Călărași, de ninsori și strat de zăpadă vând cu viteze la rafală de 35-45km/h strat de zăpadă în general de 10-15cm.
Și nu în ultimul rând, din până marți, vorbim și de o vreme deosebit de rece nopți și dimineți reci, interval în care minimele vor fi negative în toată țara.
Vorbim de minime spre -16° până la -10°, chiar mai coborâte în zonele de presionare din estul Transilvaniei, dar în mod deosebit în jumătatea nordică a țării.
Și tot până marți vorbim de informarea meteorologică ce vizează toată gama fenomenelor specifice datei din calendar, precipitații mixte, polei, ninsori, strat de zăpadă, intensificări ale vântului, vreme rece, nopți și dimineți reci”, a declarat Elena Mateescu, la Antena 3 CNN.
Temperaturi de până la -20 de grade în ACESTE regiuni
Temperaturile vor scădea drastic în toată țara. În estul Transilvaniei sunt așteptate minime de -15 până la -18 grade Celsius, iar în unele zone izolate ar putea atinge -20 de grade. Și în Moldova va fi ger, stratul de zăpadă accentuând răcirea.
În București, temperaturile vor coborî până la -8, posibil chiar -10 grade, iar maximele nu vor depăși 1-2 grade Celsius.
„Vorbim de o săptămână intensă din punctul de vedere al scăderii regimului de temperaturi pentru că cele mai coborâte temperaturi le vom consemna în zonele depresionare din estul Transilvaniei, sub -15, -18 grade. Nu excludem să avem valori apropiate de -20 de grade, dar și în zona Moldovei, pentru că stratul de zăpadă potențează scăderea regimului de temperaturi.
Vorbim de temperaturi foarte scăzute săptămâna viitoare, cel mult 2-3 grade Celsius se vor înregistra, chiar și în Capitală o minimă foarte coborâtă spre minus 8, minus 19 grade și nu în ultimul rând maxime de până la 1-12 grade”, a spus șefa ANM.
Luna februarie din acest an ar putea rămâne una dintre cele mai secetoase din istorie.
„O lună februarie foarte secetoasă și e posibil să rămână în topul celor mai secetoase luni februarie pentru că, la acest moment, avem doar o cantitate de doar 2 litri/m2 la nivel național”, a mai spus Elena Mateescu.