Din cuprinsul articolului
Furtunile care au făcut prăpăd în Europa au ajuns şi în România. În nordul ţării, mai multe localităţi din judeţul Suceava sunt sub avertizare de Cod roşu de furtuni. De asemenea, Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o avertizare Cod portocaliu de instabilitate atmosferică, valabilă în mai mult de jumătate de ţară în următoarele 24 de ore.
Astfel, până miercuri la ora 10:00, în Oltenia, cea mai mare parte a Transilvaniei şi Munteniei, jumătatea de nord a Moldovei şi local în Banat şi în Maramureş, vor fi perioade cu averse torenţiale, intensificări de scurtă durată ale vântului şi vijelii, cu viteze la rafală în general de 70…90 km/h, descărcări electrice şi grindină.
Fenomene meteo extreme
Potrivit ANM, în intervale scurte de timp (1…3 ore) sau prin acumulare cantităţile de apă vor fi de 25…40 l/mp şi pe arii restrânse de peste 50…70 l/mp.
Judeţele din restul ţării (cu excepţia judeţelor Constanţa şi Tulcea) se vor afla sub avertizare Cod galben de instabilitate atmosferică în acelaşi interval de timp. În Crişana, nord-vestul Transilvaniei şi local în Banat, Maramureş, Muntenia şi Moldova, vor fi averse torenţiale, intensificări ale vântului (rafale în general de 50…70 km/h), vijelii, grindină şi descărcări electrice. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantităţile de apă vor fi de 20…30 l/mp şi izolat de peste 40 l/mp.
Pe de altă parte, pentru data de 2 iulie, a fost emisă şi o atenţionare Cod galben de caniculă şi disconfort termic ridicat pentru cea mai mare parte a Munteniei şi Moldovei, precum şi sud-vestul Dobrogei. În aceste regiuni, indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi uşor pragul critic de 80 de unităţi, transmite sursa citată de Agerpres.
Expert ANM: Întreaga țară va fi măturată de furtuni
Specialistul ANM în climatologie Roxana Bojariu a avertizat la postul B1 TV că „întreaga țară va fi măturată de astfel de furtuni”.
Întrebată cum a fost posibil un astfel de fenomen, Roxana Bojariu a spus: „Am avut o circulație prin care fronturile unor cicloni nord-atlantici au ajuns până la latitudini care au atins și teritoriul României și chiar mai departe vorbim de aceste instabilități ce vor merge și mai departe în sud, pentru că întreaga țară va fi măturată de astfel de furtuni și nu numai România, dar furtuni vor înainta inclusiv în zona Peninsulei Balcanice, în nordul Greciei, la început”.
„E vorba, dacă e să analizăm situația, de o instabilitate foarte puternică, ce vine după valul de căldură intens, și evident că la acest amestec de mase de aer, cald, cel de dinainte, și rece, cel adus de sistemul ciclonului nord-atlantic, avem manifestările severe pe care le-am văzut și le vom mai vedea”, a adăugat climatologul.
Impactul factorilor locali
„Să știți că și factorii locali intervin. Nu avem peste tot exact aceeași intensitate. Depinde și de felul în care e acoperit terenul, depinde și de felul în care sunt construite casele, dar în esență vorbim de instabilități foarte puternice care de fapt au fost inclusiv anunțate cu Cod portocaliu.
Știți că suntem pe Cod portocaliu de instabilități în mare parte din țară și Cod galben, practic numai litoralul a rămas verde, până mâine dimineață, așa că va trebui toți să fim atenți, inclusiv la ceea ce se întâmplă în câteva ore, acele nowcasting-uri care ne pot preciza mai bine unde lovește furtuna, intensitatea ei”, a explicat Roxana Bojariu.
Întrebată despre particularitățile acestui an, ea a spus: „Acest an are recorduri de temperatură la nivel global doborâte dintr-o marjă extraordinar de mare față de ceea ce ne așteptăm noi, climatologii. Or dacă la nivel global avem această accelerare a încălzirii, asta înseamnă până la urmă că toate sistemele de vreme, dintr-un loc sau din altul, sunt alimentate cu o cantitate sporită de căldură și de vapori de apă – și de aici manifestările acestea foarte severe”.