Sari la conținut

Alertă medicală! Virusul gripei aviare a suferit mutaţii periculoase

sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Primul caz uman grav de gripă aviară din Statele Unite este purtător al unui virus care a suferit mutaţii în interiorul organismului său pentru a se adapta la tractul respirator uman, au anunţat joi autorităţile sanitare americane.

Centrul american pentru Controlul şi prevenirea Bolilor (CDC) a anunţat că un pacient în vârstă a fost spitalizat în Louisiana în „stare critică” după ce a fost infectat cu virusul H5N1, relatează AFP.

Un prim caz grav de gripă aviară în SUA, la un bărbat spitalizat în Louisiana. 61 de cazuri de gripă aviară la om înregistrate din aprilie, anunţă CDC. Astfel, o mică parte din virusul găsit în gâtul pacientului prezenta modificări genetice ce ar putea duce la „o legare mai viguroasă a virusului” la anumiţi „receptori celulari din tractul respirator superior uman”.

sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Aceste modificări au fost „probabil generate în timpul replicării virusului în pacient”, a declarat CDC, adăugând că nu a fost identificată nicio transmitere a acestui virus mutant. Aceste modificări nu au fost observate la păsările contaminate, inclusiv la cele cu care pacientul ar fi intrat în contact într-o fermă avicolă.

Experţii medicali face cercetări extinse

Experţii contactaţi de AFP au declarat că este prea devreme pentru a stabili dacă aceste modificări ar putea permite virusului să se răspândească mai uşor sau să provoace cazuri mai grave la om.

Mutaţia în cauză este „o etapă necesară pentru ca un virus să devină mai contagios”, a declarat pentru AFP Angela Rasmussen, virusolog la Universitatea Saskatchewan din Canada. „Dar aş sublinia că nu este singura” necesară, a adăugat ea. Angela Rasmussen spune că mutaţia ar putea permite virusului să pătrundă mai uşor în celule, dar ar trebui efectuate teste suplimentare pe animale pentru a confirma acest lucru.

Riscurile modificărilor genetice

Modificări genetice au fost deja observate în trecut la pacienţii infectaţi cu gripă aviară şi care s-au îmbolnăvit grav, dar acest lucru nu a dus la o creştere a transmisibilităţii virusului la om.

Thijs Kuiken, de la Centrul Medical al Universităţii Erasmus din Ţările de Jos, consideră că aceste modificări ar putea duce la infecţii mai puţin grave, virusul devenind „mai susceptibil” de a „infecta tractul respirator superior”, provocând curgerea nasului sau dureri de gât, decât de a afecta tractul respirator inferior, ducând la pneumonie. Prin urmare, aceste observaţii nu înseamnă că ne apropiem de o „pandemie”, a insistat Angela Rasmussen.

În plus faţă de acest pacient din Louisiana, 65 de cazuri uşoare de boală au fost detectate la oameni în Statele Unite de la începutul anului, dar altele s-ar putea să nu fi fost detectate, potrivit sursei citate de News.ro.

Gripa aviară A (H5N1) a apărut pentru prima dată în 1996, dar din 2020 numărul de focare la păsări a explodat şi un număr tot mai mare de specii de mamifere au fost afectate.

Elena Marinescu

Elena Marinescu are o vasta experienţă profesională în audiovizual, presa scrisă şi online. A avut colaborări cu publicaţii importante din media, precum "România Liberă", "Capital" sau "Taifasuri", şi se ocupă de domeniul medical de aproape 15 ani.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel