Sari la conținut

Alertă medicală! Virusul care „umflă creierul” face noi victime

sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Un nou caz de infecție cu acest virus periculos a fost confirmat în statul Kerala din India. Un băiat de 14 ani a murit după ce a luat virusul. Acesta a suferit un stop cardiac ca urmare a infecției. Alte 60 de persoane sunt clasificate ca fiind „cu risc ridicat”.

Virusul este clasificat drept agent patogen prioritar de către Organizația Mondială a Sănătății (OMS) datorită potențialului său de a declanșa o epidemie. Nu există vaccin care să prevină infecția și nici un tratament care să o vindece.

Ministrul Sănătății din Kerala, Veena George, a declarat că guvernul a emis ordine de înființare a 25 de comitete pentru identificarea și izolarea persoanelor afectate.

Dr. Anoop Kumar, director de medicină critică la spitalul Aster MIMS din Calicut, a declarat că un caz pozitiv de Nipah a fost diagnosticat la un școlar, iar persoanele care au fost în contact cu el sunt supravegheate, potrivit Mediafax.

virus
Sursă foto: PTC News India

„Există o șansă minimă de izbucnire a virusului Nipah în acest stadiu”, a spus el, adăugând că situația va fi monitorizată în următoarele șapte până la 10 zile.

Există 214 persoane pe lista primară de contacte a băiatului, arată Sky News. Dintre acestea, 60 se află în categoria de „risc ridicat”, iar secții de izolare au fost înființate în instituțiile de sănătate pentru a trata pacienții.

Membrii familiei băiatului au fost ținuți sub observație la un spital local, iar altor persoane care ar putea fi în pericol li s-a cerut să se izoleze la domiciliu.

Cum a apărut virusul şi cât este de periculos?

Virusul Nipah a fost identificat pentru prima dată în 1999, în timpul unui focar de boală în rândul crescătorilor de porci şi a altor persoane în strânsă legătură cu animale în Malaezia şi Singapore. Nipah a fost legat de moartea a zeci de persoane în Kerala de la prima sa apariție în 2018.

Virusul poate provoca umflarea creierului și moartea. Simptomele apar între patru zile și două săptămâni după expunere, dar pot dura până la 45 de zile. Inițial poate provoca febră și dureri de cap și, uneori, simptome respiratorii cum ar fi tuse, durere în gât și dificultăți de respirație.

Pacienții pot continua să aibă umflarea creierului, numită medical encefalită. Acest lucru poate provoca somnolență, dezorientare și confuzie mentală. Poate progresa rapid spre comă în 48 de ore. Virusul Nipah are potențialul de a provoca o pandemie, avertizează Centrul SUA pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC).

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel