Sari la conținut

Alertă medicală! Un prim caz al noii forme de mpox, raportat în SUA

mpox variola maimutei
Sursă foto: Shutterstock

Oficialii din domeniul sanitar din SUA au anunţat primul caz al unei noi forme de mpox care a fost observată pentru prima dată în estul Congo.

Pacientul respectiv, o persoană care a călătorit în Africa de Est, a fost tratat în California la întoarcere, potrivit Departamentului de Sănătate Publică din California. Simptomele se ameliorează, iar riscul pentru public este scăzut.

Persoana a fost izolată la domiciliu, iar lucrătorii din domeniul sănătăţii contactează persoanele apropiate ca măsură de precauţie, a declarat departamentul de sănătate publică, relatează AP, potrivit News.ro.

Infectarea cu virusul Mpox, endemică în Africa

Mpox este o boală rară cauzată de infectarea cu un virus care face parte din aceeaşi familie cu cel care provoacă variola. Este endemică în unele părţi ale Africii, unde oamenii au fost infectaţi prin muşcături de rozătoare sau animale mici.

Simptomele mai uşoare pot include febră, frisoane şi dureri corporale. În cazurile mai grave, oamenii pot dezvolta leziuni pe faţă, mâini, piept şi organele genitale.

Mai devreme în acest an, oamenii de ştiinţă au raportat apariţia unei noi forme de mpox în Africa, care a fost răspândită prin contact apropiat, inclusiv prin sex. Aceasta a fost transmisă pe scară largă în estul şi centrul Africii.

Dar în cazurile care au fost identificate la călătorii din afara continentului, răspândirea a fost foarte limitată, potrivit Centrelor americane pentru controlul şi prevenirea bolilor.

Peste 3.100 de cazuri confirmate au fost raportate doar de la sfârşitul lunii septembrie, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Marea majoritate a acestora au fost în trei ţări africane – Burundi, Uganda şi Republica Democrată Congo.

De atunci, cazuri de călători cu noua formă mpox au fost raportate în Germania, India, Kenya, Suedia, Thailanda, Zimbabwe şi Regatul Unit.

Oficialii din domeniul sănătăţii au declarat în această lună că situaţia din Congo pare să se stabilizeze. CDC Africa a estimat că Congo are nevoie de cel puţin 3 milioane de vaccinuri mpox pentru a opri răspândirea şi de alte 7 milioane de vaccinuri pentru restul Africii.

Răspândirea se face în principal prin transmitere sexuală, precum şi prin contact strâns în rândul copiilor, femeilor însărcinate şi altor grupuri vulnerabile.

Epidemia actuală este diferită de epidemia globală de mpox din 2022, în care bărbaţii homosexuali şi bisexuali reprezentau marea majoritate a cazurilor.

Elena Marinescu

Elena Marinescu are o vasta experienţă profesională în audiovizual, presa scrisă şi online. A avut colaborări cu publicaţii importante din media, precum "România Liberă", "Capital" sau "Taifasuri", şi se ocupă de domeniul medical de aproape 15 ani.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel