Din cuprinsul articolului
Autoritatea de reglementare în domeniul sănătății din Africa de Sud a declarat sâmbătă că retrage loturi de sirop de tuse pentru copii Johnson & Johnson (JNJ.N), după ce a detectat niveluri ridicate de dietilenglicol.
Loturile afectate au fost vândute în Africa de Sud, Eswatini, Rwanda, Kenya, Tanzania și Nigeria, se adaugă în comunicat, notează Reuters.
Retragerea de pe piață vine în urma unui raport întocmit miercuri de omologul nigerian al autorității de reglementare, care a detectat pentru prima dată toxina într-un lot de sirop Benylin Paediatric.
Kenya şi Nigeria au emis deja retrageri pentru acelaşi sirop, care este utilizat în tratamentul febrei fânului şi al altor afecţiuni alergice care afectează tractul respirator superior.
Kenvue, care deţine acum brandul Benylin după separarea acestuia de J&J anul trecut, a declarat într-un comunicat că îşi desfăşoară propria evaluare şi colaborează cu autorităţile din domeniul sănătăţii pentru a determina un curs de acţiune.
”O revizuire a bazei noastre de date globale de siguranţă pentru perioada dintre lansarea produsului în mai 2021 şi până la 11 aprilie 2024 nu a identificat niciun eveniment advers grav pentru niciun lot de sirop pentru copii Benylin”, se arată în comunicat.
Niveluri ridicate de dietilen glicol din siropul de tuse
Nivelurile ridicate de dietilen glicol din siropul de tuse au fost legate de moartea a zeci de copii în Gambia, Uzbekistan și Camerun începând cu 2022, într-unul dintre cele mai grave valuri de otrăvire din lume din cauza medicamentelor orale.
Pe 10 aprilie 2024, autoritatea de reglementare a medicamentelor din Nigeria, Agenția Națională pentru Administrarea și Controlul Alimentelor și Medicamentelor (NAFDAC), a făcut un anunț public privind retragerea siropului pediatric Benylin produs de Johnson & Johnson.
Analiza de laborator a lotului implicat, identificat cu numărul 329304, a descoperit nivelurile de dietilen glicol.
Acest compus toxic este cunoscut pentru a induce simptome severe la ingestie, inclusiv dureri abdominale, vărsături și leziuni renale acute, notează nairametrics.com.