Sari la conținut

Alertă medicală: primul caz confirmat de transmitere a virusului la om!

Imagine creată cu AI

Marea Britanie se confruntă cu primul caz documentat de „zoonoză inversă” – transmiterea unui virus gripal de la om la animal – după ce un porc de pe o fermă din Irlanda de Nord a fost diagnosticat cu o tulpină umană de gripă.

Descoperirea, ascunsă până de curând în documente guvernamentale de monitorizare, a declanșat îngrijorări majore în rândul comunității științifice, care avertizează că astfel de cazuri pot deveni factorii declanșatori ai unor viitoare pandemii.

Avertisment privind noile focare de boală

Experți în sănătate publică din întreaga lume trag un semnal de alarmă și cer reforme urgente în modul în care omenirea interacționează cu animalele.

Oamenii de ştiinţă avertizează că în special fermele de blănuri, piețele umede și fermele industriale pot deveni surse ale unor viitoare pandemii. Ei susțin că aceste practici reprezintă o bombă cu ceas biologică, ce ar putea declanșa noi crize sanitare mondiale, scrie The Mirror.

„Suntem pe marginea prăpastiei. Transmitem gripă de la oameni la porci, am avut cazuri de gripă aviară la oameni… e o chestiune de timp până ce apare o nouă pandemie”, atrage atenţia Dale Vince, fondatorul Green Britain Foundation.

Sursă FOTO: EVZ

Cât de periculoasă este zoonoza inversă?

Zoonoza este procesul prin care bolile infecțioase se transmit de la animale la oameni – un fenomen cunoscut în cazurile COVID-19, Ebola sau gripa aviară.

În schimb, zoonoza inversă implică transmiterea unui virus de la om la animal, ceea ce poate transforma animalele în noi „rezervoare” pentru boli infecțioase, cu potențial de mutație și retransmitere.

Cazul recent din Marea Britanie, unde un virus gripal uman a fost descoperit într-un porc domestic, este primul de acest fel înregistrat în Regat, deși incidente similare au fost deja semnalate în SUA.

„Fermele de nurci au fost focare masive de COVID-19. Sute de cazuri în Europa și America de Nord. Este o industrie învechită care pune în pericol sănătatea publică”, subliniază Claire Bass, reprezentantă a Humane World for Animals UK, potrivit antena3.ro.

39 de virusuri cu risc ridicat de transmitere la om

Un studiu realizat recent în China a identificat 39 de virusuri cu risc ridicat de transmitere la om, regăsite la animalele crescute pentru blană. În perioada 2020–2021, în plină pandemie, au fost raportate 422 de focare de COVID-19 doar în fermele de nurci din emisfera nordică.

O altă amenințare o reprezintă traficul cu animale exotice și piețele de carne de vânat, în special din Africa de Vest și Centrală, dar și din marile orașe occidentale. Părți de animale sălbatice sunt traficate nu doar pentru consum, ci și pentru utilizare în medicina tradițională.

„Acest tip de comerț reprezintă un pericol real, mai grav decât terorismul. Atâta vreme cât permitem circulația internațională a produselor de origine animală, rămânem expuși unor noi focare de boală”, atrage atenția Dr. Ben Garrod, profesor la University of East Anglia.

„Riscul pentru populație este redus”

În fața presiunii crescânde, autoritățile britanice au recunoscut riscurile asociate, dar au transmis că, în prezent, nu există motive de panică. „Riscul pentru populație este redus, dar cazul recent subliniază nevoia unei monitorizări atente și constante”, a transmis un purtător de cuvânt al Autorității pentru Sănătatea Animalelor și Plantelor (APHA).

Elena Marinescu

Elena Marinescu are o vasta experienţă profesională în audiovizual, presa scrisă şi online. A avut colaborări cu publicaţii importante din media, precum "România Liberă", "Capital" sau "Taifasuri", şi se ocupă de domeniul medical de aproape 15 ani.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel