Din cuprinsul articolului
Pe lângă plămâni, COVID-19 poate afecta inima. Conform unui studiu publicat în JAMA Cardiology, preluat de farmaciata.ro, virusul SARS-CoV-2 produce daune și inimii, nu doar plămânilor.
Persoanele cu afecțiuni cardiovasculare pot dezvolta complicații severe în urma infectării cu acest virus.
Faptul că COVID-19 produce insuficienții respiratorii severe este deja cunoscut în lumea medicală. Recent s-a aflat, însă, că persoanele cu boli cardiace pot suferi complicații. Cocluzia este îngrijorătoare ținând cont de faptul că, în România, principala cauză de mortalitate este cea a afecțiunilor cardiovasculare.
Afectarea muşchiului inimii poate apărea, în general, în cazul oricărui pacient, cu sau fără boli de inimă. Cu toate acestea, riscul este mai crescut în cazul celor care au deja probleme cardiovasculare, spun specialiştii.
De altfel, într-un buletin clinic al Colegiului American de Cardiologie se arată că rata de deces în cazul pacienţilor cu COVID-19, dar şi cu boli cardiovasculare, este de 10,5%, peste media normală, în cazul deceselor cauzate de coronavirus.
Cele mai expuse sunt persoanele peste 65 de ani, cu afecţiuni coronariene sau hipertensiune. Acestea au un risc mai mare de a contracta coronavirusul. Pe lângă asta, pot avea simptome mult mai severe ale bolii.
Revenind la studiul actual, cercetătorii au analizat şi date din trecut referitoare la epidemii de coronavirus şi gripă. Concluziile au relevat faptul că infecţiile virale pot cauza sindroame coronariene acute, aritmii, dezvoltarea sau exacerbarea insuficienţei cardiace.
„Chiar şi în absenţa unor boli cardiace anterioare, este probabil ca muşchii inimii să fie afectaţi de coronavirus. Este rezonabil să ne aşteptăm ca diverse complicaţii cardiovasculare semnificative legate de COVID-19 să apară în cazul pacienţilor simptomatici, ca urmare a răspunsului inflamator ridicat, asociat cu această boală”, a declarat dr. Mohammad Madjid, McGovern Medical School, SUA, coordonatorul studiului.
Astfel, persoanele cardiace ar trebui să acorde o atenție și mai mare sănătății lor și să respecte cu sfințenie măsurile de protecție anti-covid.
Pensionarii din România care beneficiază de un sprijin financiar substanțial, ce constă într-o indemnizație suplimentară…
Anxietatea a devenit o experiență comună pentru mulți dintre noi. Zilnic, ne confruntăm cu factori…
Riscurile anesteziei epidurale. Anestezia epidurală este o metodă comună de ameliorare a durerii în timpul…
Zodiile care termină anul în forță. Pe măsură ce anul 2024 se apropie de final,…
În lumea noastră, există oameni care par să sfideze limitele umane, demonstrând abilități și proprietăți…
Beneficiile postului. Postul, o practică veche și profund spirituală, a fost redescoperit recent de știință…