Sari la conținut

Alertă medicală: numărul cazurilor de rujeolă a crescut vertiginos la nivel mondial

rujeola
Sursa foto: freepik.com

În 2023, numărul cazurilor de rujeolă la nivel global a crescut semnificativ, ajungând la aproximativ 10,3 milioane, ceea ce reprezintă o creștere de 20% comparativ cu 2022, conform Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) și Centrelor americane pentru controlul și prevenirea bolilor (CDC). Creșterea este atribuită acoperirii insuficiente a imunizării, în special în rândul copiilor.

OMS estimează că 22 de milioane de copii nu au primit prima doză de vaccin împotriva rujeolei în 2023, un aspect esențial în prevenirea bolii. Deși 83% dintre copii au primit prima doză de vaccin la nivel global, doar 74% au beneficiat de a doua doză recomandată, insuficient pentru a asigura imunitatea de grup necesară pentru a preveni epidemiiboală extrem de contagioasă, dar prevenibilă prin vaccinare. Campaniile de vaccinare și măsurile de îmbunătățire a acoperirii vaccinale sunt cruciale pentru a inversa această tendință crescătoare.

„Vaccinul împotriva rujeolei a salvat mai multe vieți decât orice alt vaccin în ultimii 50 de ani”, a declarat Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS. „Pentru a salva și mai multe vieți și pentru a împiedica acest virus mortal să le facă rău celor mai vulnerabili, trebuie să investim în imunizarea fiecărei persoane, indiferent de locul în care trăiește.”

„Numărul infecțiilor cu rujeolă este în creștere în întreaga lume, punând în pericol viața și sănătatea”, a declarat Mandy Cohen, directorul CDC. „Vaccinul împotriva rujeolei este cea mai bună protecție împotriva virusului și trebuie să continuăm să investim în eforturile de a crește accesul.”

Impactul dramatic al rujeolei

Deși mortalitatea cauzată de rujeolă a scăzut cu 8% față de anul precedent, numărul estimat de decese în 2023 rămâne alarmant: 107.500 de persoane, majoritatea copii sub 5 ani.

În timp ce cazurile au crescut, mortalitatea a scăzut ușor datorită accesului mai bun la servicii medicale și stării nutriționale mai bune din anumite regiuni.

Matei Ecaterina

Matei Ecaterina are diploma de absolventă a Facultății de Management Economic din cadrul ASE București. Cu o experiență vastă de peste 10 ani în domeniul presei scrise, se distinge prin cunoștințele dobândite și capacitatea de a lucra într-un mediu dinamic și provocator. Ecaterina are o abordare bine fundamentată atât în managementul economic, cât și în comunicare și jurnalism.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel