Sari la conținut

Alertă medicală! Noi cazuri cu această boală gravă și contagioasă în doar câteva zile

Medicii sunt în alertă! În doar câteva zile s-au înregistrat noi cazuri de rujeolă! Săptămâna trecută, Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile a anunțat că au fost confirmate 17 noi cazuri de rujeolă, în șase județe din România:

5 cazuri nou confirmate în Dolj, 4 în Timiș, 3 în Caraș-Severin, câte două în Arad și Mehedinți și unul în Brașov. Până astăzi, numărul total al îmbolnăvirilor a ajuns la 18.578 de cazuri, dintre care 64 de decese.

În ultimul an, în România au fost raportate 1.453 de cazuri de rujeolă. Parlamentul Germaniei a aprobat, joi, o legea prin care vaccinarea antirujeolică devine obligatorie în grădiniţe şi şcoli începând de la 1 martie 2020.

Dacă a luat boala, copilul este contagios patru zile înainte și după apariția erupției cutanate. Perioada de incubație este de 8 până la 12 zile.

Reține! Rujeola este o afecțiune gravă care debutează cu febra mare, 39 de grade Celsius, erupție cutanată alcătuită din pete roz, care apar pe toată suprafața corpului. Complicațiile rujeolei pot să fie ușoare precum otite, laringite, sau grave precum: pneumonie, trombocitopenie sau encefalită.

Principalele simptome sunt:

Principalele simptome ale rujeolei apar la aproximativ două săptămâni după ce copilul a fost infectat. De asemenea, primele simptome sunt identice cu ale unei răceli: copilului îi va curge nasul, ochii îi lăcrimează, sunt roșii, îi scade pofta de mâncare, face febra mare pentru câteva zile. Pe limbă, cel mic va avea mici pete albe, specifice bolii. Erupția apare în 3-4 zile sub forma unor pete roșii, catifelate, ușor ieșite în relief, inițial după urechi, apoi se intind pe toată fața, pe gât, pe corp, apoi pe mâini și picioare.

Este esențial ca cel mic să fie corect hidratat și să se odihnească. Trebuie să ajungi cu el la medicul specialist pediatru care poate prescrie medicație ce-i va ușura suferința provocată de boală.

Cum se previne:

Împotriva rujeolei există vaccinul antirujeolic, pe care copilul este bine să-l facă în jurul vârstei de 10-12 luni. Mai exact, Conform Calendarului Național de Vaccinare, în România se recomandă administrarea a două doze de vaccin ROR copiilor, după cum urmează: prima doză – la un an, a doua între 5 și 7 ani.

Atenție! În cazul femeilor gravide, nevaccinate și care fac rujeolă, creste riscul de sarcină prematură sau avort spontan.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel