Sari la conținut

Alertă medicală. Medicii au descoperit un efect neașteptat al coronavirusului

Cum sa-ti faci propria „ancheta epidemiologica”

Efect neașteptat al coronavirusului? O alertă a autorității sanitare britanice le transmite medicilor că la secțiile de terapie intensivă din Londra și din alte părți ale Marii Britanii sunt internați copii grav bolnavi, cu simptome neobișnuite, scrie BBC.

Copiii prezintă inflamarea mai multor organe, cu simptome asemănătoare gripei. Unii dintre ei, dar nu toți, au fost testați pozitiv cu coronavirus. Nu este clar câți copii prezintă această reacție, dar se pare că numărul lor este mic.

Efect neașteptat al coronavirusului?„Am observat aceste manifestări în ultimele zile. Am rugat experții să trateze acest lucru ca pe o urgență”, a declarat Stephen Powis, director în cadrul Sistemului național de Sănătate.

Alerta transmisă arată că există o îngrijorare crescând privind apariția la copii a unui sindrom inflamator legat de coronavirus sau alt tip de infecție, încă neidentificată.

Copiii, de vârste diferite, sunt extrem de bolnavi. Prezintă simptome asemănătoare sindromului șoc toxic, care includ febră mare, tensiune scăzută, iritații pe piele, dificultăți de respirație.

Unii dintre ei au simptome gastrointestinale – dureri de burtă, vomă, diaree – și inflamații al inimii, iar testele de sânge dau rezultate anormale.

Medicii spun că acestea sunt semne că organismul este copleșit în lupta de a face față unei infecții. Aceste cazuri au nevoie de tratament de urgență, arată alerta trimisă medicilor.

Experții accentuează însă că foarte puțini copii se îmbolnăvesc grav din cauza coronavirusului – statisticile la nivel global arată că ei sunt categoria de populație cea mai puțin expusă virusului.

Dr. Nazima Pathan, medic pediatru în Cambridge, spune că au fost semnalate cazuri similare în Spania și Italia: „Unii copii prezentau simptome asemănătoare șocului septic și iritații pe piele, genul de simptome pe care le vezi la șocul toxic sau la boala Kawasaki (care afectează vasele de sânge și inima). Dar, în general, copiii sunt mai rezistenți la infecții pulmonare cauzate de coronavirus, iar numărul celor care ajung la terapie intensivă este relativ mic”.

Până acum s-au raportat mai puțin de 20 de astfel de cazuri în Anglia. Investigațiile medicale vor continua, dar până acum nu s-a stabilit o legătură clară între coronavirus și aceste simptome, a declarat un purtător de cuvânt al Sistemului Național de Sănătate.

Elena Oceanu

Absolventă a secției „Jurnalism și Științele Comunicării” a Universității din București, mi-am început cariera în 2012, la „Evenimentul Zilei”. De atunci, m-am concentrat pe jurnalismul medical, analizând subiecte relevante din domeniul sănătății, ultimele cercetări științifice și recomandările oferite de specialiști. Experiența acumulată include numeroase interviuri cu medici de renume, atât din România, cât și din străinătate, precum și moderarea unei emisiuni medicale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel