Sari la conținut

Alertă medicală! Mai multe medicamente vor fi retrase din farmacii

Medicamente
Imagine creată cu AI

Mai multe medicamente vor fi retrase de pe rafturile din farmacii din cauza nerespectării standardelor de conformitate în procesul de fabricaţie.

Autorităţile sanitare din SUA susţin că aproximativ 65 de milioane de adulți americani, sau un sfert din populație, trăiesc în prezent cu alergii sezoniere.

Dincolo de factori precum sensibilitatea alimentară sau efectele dezastrelor meteorologice, aceste alergii fac din antihistaminice una dintre categoriile de medicamente frecvent utilizate fără prescripție medicală.

Dacă un lichid sau o pastilă roz vă pot salva atunci când apar simptome ale unei alergii, o notificare recentă a Administrației pentru Alimente și Medicamente (FDA) din SUA indică faptul că că acest produs antihistaminic a fost retras de pe rafturi pentru o problemă de producție care ar putea duce la erori de administrare pentru consumatori, informează The Healthy.

Mai multe medicamente vor fi retrase

Anunțată pentru prima dată pe 12 decembrie, retragerea vizează aproape 8.000 de sticle de clorhidrat de difenhidramină, cunoscută sub numele de difenhidramină HCI – forma generică a Benadryl.

Medicamentul este utilizat pentru a atenua simptomele rinitei alergice, cum ar fi strănutul, nas care curge, mâncărimea ochilor, iritația căilor respiratorii superioare, precum și alte semne de alergii sezoniere și răceală comună. Unii medici veterinari îl recomandă pentru anumite afecțiuni ale animalelor de companie, deși ar trebui să fie întotdeauna administrat doar sub supravegherea unui veterinar acreditat.

Eroare de fabricație

Decizia a fost luată în urma unei erori de fabricație: capsulele au fost tipărite greșit cu un cod de identificare greșit. Unele surse, cum ar fi site-ul Școlii de Medicină Harvard, sugerează că o eroare de această natură ar putea cauza probleme de dozaj sau confuzie.

Capsulele imprimate greșit au fost distribuite de Akron Pharma, o companie din Fairfield, NJ. Acestea au fost vândute „la nivel național”, conform raportului FDA, în flacoane de 100 și 1.000 de capsule cu doze de 25 de miligrame (mg) și 50 de miligrame, toate având data de expirare de 30 septembrie 2026. Un total de 7.978 de sticle cu trei numere de lot au fost retrase de pe rafturile farmaciilor.

medicamente
Foto credit: arhiva doctorulzilei.ro

Difenhidramină HCI funcționează prin legarea de receptorii H1 din organism, blocând astfel efectele substanțelor chimice cunoscute sub numele de histamine, care sunt eliberate de sistemul imunitar ca răspuns la alergeni.

Deși medicamentul este în general considerat sigur, Clinica Cleveland observă că poate provoca „probleme semnificative” atunci când este administrat incorect. „Principala complicație posibilă este supradozajul (toxicitatea antihistaminice)”, notează experții clinicii.

Citeşte continuarea AICI.

Elena Marinescu

Elena Marinescu are o vasta experienţă profesională în audiovizual, presa scrisă şi online. A avut colaborări cu publicaţii importante din media, precum "România Liberă", "Capital" sau "Taifasuri", şi se ocupă de domeniul medical de aproape 15 ani.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel