Din cuprinsul articolului
Rezistența Salmonella și Campylobacter la antimicrobienele utilizate în mod obișnuit este observată frecvent la oameni și animale, relevă un raport emis luni, 6 Martie, de Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC) și Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA). Cu toate acestea, rezistența simultană la antimicrobiene de importanță critică pentru oameni a fost în general detectată la niveluri scăzute, cu excepția unor tipuri de Salmonella și Campylobacter coli în mai multe țări.
„Rezistența la antimicrobiene este una dintre cele mai mari amenințări cu care ne confruntăm la nivel mondial, afectând oamenii, animalele și mediul. Colaborarea rămâne esențială pentru abordarea acestei probleme complexe.
În activitatea noastră, întruchipăm abordarea One Health, recunoscând legăturile strânse și interdependența sănătății oamenilor, animalelor, plantelor și a mediului în general”, au declarat oamenii de știință șefi ECDC și EFSA, Mike Catchpole și Carlos Das Neves, într-o declarație comună.
Au existat tendințe încurajatoare în mai multe țări, unde o proporție din ce în ce mai mare de bacterii de la animalele de la care se obțin alimente era susceptibilă la toate antimicrobienele testate. Mai mult, prevalența beta-lactamazelor cu spectru extins (ESBL) și a beta-lactamazelor AmpC (AmpC) producătoare de E. Coli este în scădere.
Rezistența Salmonella la ampicilină și tetraciclină
O scădere a rezistenței Salmonella la ampicilină și tetraciclină a fost observată și la oameni în mai multe țări în perioada 2013-2021. Acest lucru a fost evident în special în S.Typhimurium, un tip de Salmonella asociat în mod obișnuit cu porcii și vițeii, care este adesea multirezistent la medicamente. Datele arată, de asemenea, tendințe de scădere a rezistenței Campylobacter jejuni la eritromicină la oameni și puii de găină.
Acest tip de antimicrobian este foarte important în tratamentul campilobacteriozei.
Raportul arată, totuși, o tendință de creștere a rezistenței S. Enteritidis și C. jejuni la ciprofloxacină la om, microorganismele care provoacă cele mai multe cazuri de salmoneloză și campilobacterioză.
Tendințe similare au fost observate pentru Campylobacter jejuni de la pui între 2009 și 2020, rezistența la ciprofloxacină crescând în mai multe țări. Nivelul de rezistență la ciprofloxacină la Campylobacter este acum atât de ridicat, notează raportul, încât acest antibiotic nu mai poate fi recomandat pentru tratamentul infecțiilor grave la om.
Prin urmare, ECDC și EFSA avertizează că episoadele de rezistență la aceste produse „trebuie monitorizate și investigate”.