Sari la conținut

Alertă medicală de virus periculos! Virusul în fața căruia România este vulnerabilă

Sursă foto: Getty Images

În Europa a fost emisă o alertă sanitară după ce virusul sălbatic al poliomielitei a fost depistat în apa uzată din mai multe țări, inclusiv Spania, Polonia, Germania, Finlanda și Regatul Unit.

Aceasta ridică riscuri semnificative pentru sănătatea publică, iar autoritățile sunt îngrijorate de posibilele epidemii. De asemenea, se semnalează un risc ridicat de apariție a unor focare de poliomielită în Ucraina și Bosnia și Herțegovina, din cauza imunității scăzute în rândul populației.

În acest context, Institutul Național de Sănătate Publică din România a recomandat vaccinarea copiilor care nu au fost încă imunizați împotriva poliomielitei, având în vedere că boala nu are tratament și poate duce la paralizie ireversibilă și chiar deces.

Vaccinarea rămâne cea mai eficientă metodă de prevenire a acestei boli grave. Autoritățile sunt foarte atente la evoluția situației pentru a preveni răspândirea virusului și apariția unei epidemii.

Înștiințare transmisă de Institutul Naţional de Sănătate Publică

În data de 17 decembrie, Institutul Naţional de Sănătate Publică a trimis o înştiinţare spre Centrele Regionale de Sănătate Publică din Cluj-Napoca, Craiova, Galaţi, Iaşi şi Timişoara dar şi spre Ministerul Sănătăţii, după ce un raport săptămânal privind ameninţările de sănătate publică prin boli transmisibile publicat de ECDC în 13 decembrie arăta că în perioada septembrie-decembrie 2024, Spania, Polonia, Germania, Finlanda şi Regatul Unit au raportat virusul poliomielitic vaccinal în apele uzate.

În înştiinţare se mai precizează şi că ţări precum Ucraina şi Bosnia şi Herţegovina sunt expuse unui risc ridicat de apariţie a unei epidemii de poliomielită tocmai pe fondul acoperirii vaccinale scăzute şi din aceste ţări.

Ce este poliomielita?

Poliomielita este o boală infecțioasă virală gravă care afectează în special copiii mici. Este cauzată de virusul poliomielitic, care poate invada sistemul nervos central și duce la paralizie. Poliomielita se transmite de obicei pe cale fecal-orală, prin contact direct cu persoane infectate sau prin consumul de apă sau alimente contaminate.

Simptomele poliomielitei:

  • Febră
  • Oboseală
  • Dureri de cap
  • Durere în gât
  • Grețuri și vărsături
  • Durere și rigiditate musculară

În formele mai severe ale bolii, virusul afectează măduva spinării, ceea ce poate duce la paralizie. Paralizia este de obicei ireversibilă și poate afecta în special membrele inferioare, iar în cazuri extreme, poate provoca moartea, din cauza afectării mușchilor respiratori.

Prevenire:

Vaccinul antipolio este singura metodă eficientă de prevenire a acestei boli. Vaccinul a fost introdus în multe țări începând cu anii 1950 și a condus la o scădere semnificativă a cazurilor de poliomielită la nivel global. În majoritatea țărilor, vaccinarea se face în cadrul unor programme de imunizare pentru copii, iar în multe locuri boala a fost eradicată.

 

Matei Ecaterina

Matei Ecaterina are diploma de absolventă a Facultății de Management Economic din cadrul ASE București. Cu o experiență vastă de peste 10 ani în domeniul presei scrise, se distinge prin cunoștințele dobândite și capacitatea de a lucra într-un mediu dinamic și provocator. Ecaterina are o abordare bine fundamentată atât în managementul economic, cât și în comunicare și jurnalism.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel