Din cuprinsul articolului
Alertă pe litoralul românesc. DSVSA Constanța a publicat ultimul raport privind calitatea apelor de îmbăiere, iar unele plaje au picat testul de siguranță.
Direcția de Sănătate Publică Constanța ia periodic probe din apa mării pentru a identifica concentrația cu aceste bacterii, iar dacă aceasta este foarte mare, să interzică îmbăierea.
Momentan nu au fost identificate cifre atât de mari, dar pe unele plaje de pe litoral, prezența E. coli și enterococ este ridicată.
Parametrii sunt următorii:
Escherichia coli / 100 ml
Excelent – 250
Bună – 500
Satisfăcătoare >500
Enterococi / 100 ml
Excelent – 100
Bună – 200
Satisfăcătoare >200
Cele mai mari concentrații de E. coli au fost depistate astfel:
Zona Eforie Nord – Plaja Belona – 234
Zona Eforie Nord – Plaja Debarcader – 195
Zona Costinești – Plaja Forum – 77
O unitate a fosat depistată în apa mării din zona plajei Delfin din Năvodari și până la plaja Enigma din Mamaia, Vadu, plaja Tabăra Azur Eforie, Luminița, ș.a.
În ceea ce privește Enterococii, în „top“ sunt plajele:
Zona Eforie Nord – Plaja Belona – 58
Zona Vadu – 41
Zona Eforie Nord – Plaja Debarcader – 33
Dat fiind faptul că nu se depășesc limitele maxime admise, îmbăierea este permisă de către DSP Constanța pe întreg litoralul.
Simptome E-coli
Escherichia coli (numită, de asemenea, și E. coli) este o bacterie ce poate cauza infecții serioase. Mai multe sute de tipuri sau specii de E. coli trăiesc în mod obișnuit în tubul digestiv la oameni și animale. Unele specii produc o toxină puternică ce determină diaree și rar pot cauza probleme hematologice grave și chiar insuficiență renală. Cel mai comun tip de E. coli este E. coli O157:H7 (numerele și literele indică tipul de E. coli). Cei mai mulți oameni cu infecție vor avea următoarele simptome:
- Vărsături
- Scaun cu sângerări
- Crampe stomacale
- Febră
- Diaree