Din cuprinsul articolului
Expunerea consumatorilor la nitrozamine, compuși care se pot forma în alimente în timpul preparării și procesării acestora, ridică o problemă de sănătate.
Aceasta este concluzia evaluării EFSA ( Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentelor) privind riscul pentru sănătatea publică legat de prezența nitrozaminelor în alimente. Zece nitrozamine găsite în alimente sunt cancerigene (pot provoca cancer) și genotoxice (pot deteriora ADN-ul).
EFSA a consultat părțile interesate externe cu privire la proiectul său de aviz și numeroasele comentarii primite au fost luate în considerare la finalizarea acestuia.
EFSA și-a efectuat evaluarea evaluând potențialul de daune cauzate de nitrozamine oamenilor și animalelor și evaluând expunerea consumatorilor.
Dr. Dieter Schrenk, președintele grupului privind contaminanții din lanțul alimentar, a declarat: „Evaluarea noastră concluzionează că pentru toate grupele de vârstă din populația UE, nivelul de expunere la nitrozamine din alimente ridică o problemă de sănătate”.
Dr. Schrenk a adăugat: „Pe baza studiilor pe animale, am considerat incidența tumorilor hepatice la rozătoare drept cel mai critic efect asupra sănătății”, potrivit site-ului oficial al EFSA.
„Pentru a asigura un nivel ridicat de protecție a consumatorilor, am creat cel mai rău scenariu pentru evaluarea noastră de risc. Am presupus că toate nitrozaminele găsite în alimente au același potențial de a provoca cancer la oameni ca cea mai dăunătoare clasă de nitrozamine, deși acest lucru este puțin probabil.”
Nitrozaminele au fost găsite în diferite tipuri de alimente, cum ar fi produsele din carne , peștele procesat, cacao, bere și alte băuturi alcoolice. Cel mai important grup de alimente care contribuie la expunerea la nitrozamine este carnea și produsele din carne.
Nitrozaminele pot fi prezente și în alte alimente, inclusiv legume procesate, cereale, lapte și produse lactate sau alimente fermentate, murate și condimentate.
În prezent, există unele lacune în cunoștințele despre prezența nitrozaminelor în anumite categorii de alimente. Echilibrarea dietei cu o varietate mai mare de alimente ar putea ajuta consumatorii să-și reducă aportul de nitrozamine.
Opinia EFSA va fi împărtășită cu Comisia Europeană, care va discuta cu autoritățile naționale ce măsuri de gestionare a riscurilor sunt necesare.
Cancerele denumite în mod colectiv cancere ale capului și gâtului se dezvoltă de regulă în…
În conformitate cu US National Library of Medicine, Medline Plus, demența este o afecțiune care…
Gala Performerilor în Sănătate este unul dintre evenimentele de amploare pe care revista Capital le…
Înconjurată de mister și teamă, vrăjitoria sau magia neagră a fascinat și a îngrozit culturi…
De data aceasta, meteorologii ANM au avut dreptate și, efectiv, de miercuri seara condițiile meteorologice…
Astrologii nu au vești bune pentru noi, cel puțin în ceea ce privește următoarele zece…