Categories: Ştiri sănătate

Alertă la nivel european: Aceste medicamente pentru răceală pot provoca un AVC!

Agenția Europeană a Medicamentului a avertizat că numeroase medicamente pentru răceală conțin o substanță periculoasă pentru sănătate, iar anumite persoane ar putea fi expuse riscului de afecțiuni ale vaselor de sânge.

Conform informațiilor oferite de Agenția Europeană a Medicamentului, substanța în discuție este pseudoefedrina, un decongestionant care a fost legat de posibile afecțiuni periculoase ale vaselor de sânge din creier, cu potențial de a pune viața în pericol.

Peste 50 de medicamente pentru răceală periculoase

O revizuire detaliată și măsuri pentru reducerea riscului de reacții adverse grave au fost transmise Comisiei Europene, care urmează să emită în curând o decizie finală cu caracter obligatoriu pentru toate statele membre ale Uniunii Europene. În România, peste 50 de tipuri de produse farmaceutice conțin pseudoefedrină și sunt disponibile fără rețetă medicală.

Pseudoefedrina este administrată pe cale orală și este utilizată singură sau în asociere cu alte medicamente pentru tratarea congestiei nazale, un simptom comun în cadrul diverselor afecțiuni virale și infecții respiratorii sau alergii. În urma unei solicitări din partea agenției de reglementare în domeniul medicamentelor din Franța, Comitetul de siguranță al Agenției Europene a Medicamentului a inițiat, în februarie 2023, o reevaluare a medicamentelor care conțin pseudoefedrină, din preocupare pentru posibilul risc de afectare a vaselor de sânge din creier.

Este esențial ca fiecare individ să-și cunoască istoricul medical pentru a ști despre alergii, contraindicații și medicamentele care pot fi luate în același timp. Rolul medicului este de a stabili combinațiile de medicamente potrivite pentru fiecare pacient, iar atenția trebuie acordată, fără a subestima riscul potențial de accident vascular cerebral (AVC), conform declarațiilor lui Adrian Marinescu, director medical al Institutului Matei Balș.

Recent Posts

Screening gratuit pentru displazia de șold la bebeluși la Spitalul Grigore Alexandrescu din Capitală

Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București va efectua gratuit pe data…

3 minute ago

Horoscop 4-11 noiembrie 2024, cu Cristina Demetrescu: zodia care va reuși să mute munții din loc! Succes pe toate planurile

În săptămâna 4-11 noiembrie 2024, Cristina Demetrescu a explicat că intrarea lui Marte în zodia…

23 de minute ago

Arges: O pacientă de 69 de ani a primit o nouă șansă la viață, după ce a suferit o intervenție chirurgicală, în premieră

La Spitalul Orășenesc Mioveni din județul Argeș a fost realizată o intervenție chirurgicală remarcabilă în…

42 de minute ago

Anunț oficial, extrem de important, de la Ministrul Muncii: cu cât cresc pensiile de la 1 ianuarie 2025

Începând cu 1 ianuarie 2025, unii pensionari din România vor beneficia de o majorare a…

o oră ago

Cum va fi IARNA 2024-2025 în Europa? Prognoza METEO – impactul fenomenului La Niña

Meteorologii au emis noi prognoze pentru iarna 2024-2025, care va aduce surprize. Deși vom avea…

o oră ago

România are nevoie de un program național de dezvoltare a industriei farmaceutice

Investiția în cercetare-dezvoltare la nivelul industriei farmaceutice inovatoare reprezintă unul dintre factorii majori care contribuie…

2 ore ago

Citeste si: