Categories: Ştiri sănătate

Alertă la nivel european: Aceste medicamente pentru răceală pot provoca un AVC

A fost emisă o alertă medicală din partea Agenției Europene a Medicamentului cu privire la utilizarea unor medicamente pentru răceală. Potrivit AEM, medicamentele care conțin substanța activă pseudoefedrină pot provoca afecțiuni ale vaselor de sânge.

La 25 ianuarie 2024, comitetul pentru medicamente al Agenției Europene a Medicamentului (EMA), CHMP (Committee for Medicinal Products for Human Use), a avizat măsurile recomandate de către Comitetul de Evaluare a Riscului de Farmacovigilență (PRAC) pentru minimizarea riscurilor de sindrom de encefalopatie reversibilă posterioară (PRES) și sindrom de vasoconstricție cerebrală reversibilă (RCVS) pentru medicamentele care conțin pseudoefedrină, se arată într-un comunicat al instituției.

CHMP a confirmat că medicamentele care conțin pseudoefedrină nu ar trebui utilizate la pacienții cu tensiune arterială ridicată, care este severă sau necontrolată (nefiind tratată sau rezistentă la tratament), sau la pacienții cu boală renală acută (bruscă) severă sau cronică (pe termen lung) sau insuficiență renală.

În plus, profesioniștii din domeniul sănătății ar trebui să îi sfătuiască pe pacienți să oprească imediat utilizarea acestor medicamente și să caute tratament dacă dezvoltă simptome de PRES sau RCVS, cum ar fi dureri de cap severe cu debut brusc, senzație de greață, vărsături, confuzie, convulsii și tulburări de vedere.

Pseudoefedrina se administrează pe cale orală și este utilizată singură sau în combinație cu alte medicamente pentru a trata congestia nazală (un nas înfundat) care rezultă din răceală, gripă sau alergie.

În UE, medicamentele care conțin pseudoefedrină sunt disponibile sub diferite denumiri comerciale, inclusiv Actifed, Aerinaze, Aspirin Complex, Clarinase, Humex rhume și Nurofen Cold and Flu (Nurofen Răceală și Gripă), informează Comitetul de siguranță al EMA.

Adrian Marinescu: fiecare dintre noi ar trebui să îşi cunoască istoricul medical

Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

În România sunt peste 50 de tipuri de produse farmaceutice care au în compoziție pseudoefedrină și care se vând fără rețetă.

„Nu trebuie să plecăm de la ideea că nu mai putem lua medicamente pentru răceală. Ideea este că luăm medicamente pe care no le considerăm ca fiind inofensive şi nu ne gândim că la un moment dat, pentru anumite persoane pot apărea probleme.

Concret, fiecare dintre noi ar trebui să îşi cunoască istoricul pentru a şti la ce am alergii, ce contraindicații am, ce medicamente pot lua în acelaşi timp. Rolul medicului este de a stabili combinațiile de medicamente pe care le putem lua.

Trebuie să existe atenție fără a înțelege că există risc foarte mare de AVC”, a declarat Adrian Marinescu, director medical Institutul Matei Balş, pentru antena3.ro

 

 

Recent Posts

Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de „ghicit în cărți”

Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…

5 ore ago

Profețiile catastrofale ale lui Nostradamus care se vor împlini până la sfârșitul anului 2024

Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…

5 ore ago

Horoscop 22 noiembrie 2024. Dezastru pentru o zodie azi: Posibil eșec

Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…

6 ore ago

Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul

Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…

6 ore ago

Ce se întâmplă dacă faceți baie fierbinte în fiecare zi? Efecte nebănuite

Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…

6 ore ago

Zodii lovite de noroc până la final de an. Au șanse uriașe să câștige la LOTO

Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…

7 ore ago

Citeste si: