Din cuprinsul articolului
Este alertă într-un oraș mare din România, unde Agenția pentru Protecția Mediului a descoperit în aer un gaz toxic, mai exact concentrații de hidrogen sulfurat cu mult peste limita admisă.
Gazul toxic care afectează sănătatea oamenilor este subiectul unei dispute în orașul Brașov. Autoritățile locale susțin că poluarea provine de la hala de gunoi a orașului, dar reprezentanții companiei responsabile neagă această afirmație.
În ciuda faptului că locuitorii orașului Brașov sunt obișnuiți cu aerul curat de munte, au început să observe în ultimele luni un miros neplăcut în aer. Conform unei femei, „Mirosul este atât de puternic încât nu poți să deschizi fereastra și nici să usuci rufe afară, pentru că aerul este plin de acest miros greu.”
Un bărbat din oraș a menționat că au luat măsuri pentru a aduce această problemă la cunoștința autorităților: „Am trimis email-uri la 18 adrese de email, de fiecare dată când am simțit mirosul, către Garda de Mediu, Fin-Eco, Primărie, Prefectură, Poliția Locală, APM și DSP, dar până acum nu am primit nicio soluție la această problemă.”
La cererea Primăriei, Agenția pentru Protecția Mediului a amplasat un laborator mobil în cartierul de unde au venit cele mai multe sesizări. În cinci din șapte zile de monitorizare, aparatele au înregistrat concentrații ridicate de hidrogen sulfurat.
Elena Bucur, purtătorul de cuvânt al Agenției pentru Protecția Mediului Brașov: „S-au înregistrat depășiri la hidrogenul sulfurat de 14 ori. Cea mai mare depășire a fost de 45-40 față de 15 care este valoarea limită”.
Prefectura a anunțat că înființează o comisie pentru stabilirea sursei de poluare, dar reprezentanții municipalității spun că, cel mai probabil, gazul provine de la depozitul de deșeuri aflat în apropierea orașului.
Într-un comunicat, reprezentanții companiei susțin că fac măsurători, dar că acestea nu au indicat depășiri ale limitelor de poluare. La rândul lor, comisarii Gărzii de Mediu spun că numai în acest an au verificat de patru ori depozitul cu pricina.
„La ultimele controale nu am găsit neconformități. Acuma, în urma acestor sesizări, să vedem ce găsim”, a declarat, pentru stirile protv, Cristina Vestemean, Garda de Mediu Brașov
Hidrogenul sulfurat apare în procesul de putrefacție. Gazul afectează căile respiratorii și este daunător pentru sistemul nervos. Oamenii sunt deciși să dea în judecată instituțiile de control ale statului care nu au reușit până acum să identifice și să elimine sursa de poluare.
Allen Coliban, primarul Municipiului Brașov: „Luăm în calcul să ne alăturăm demersurilor – inclusiv în instanță – făcute de cetățeni, că intervenienți în procesele împotriva autorităților statului român care nu au făcut ceea ce trebuiau să facă în toți acești ani”.
Halda de gunoi de lângă Brașov a fost înființată în 2004, iar acolo ajung deșeuri din tot județul. Compania care o administrează are obligația să arda gazul emanat de resturile în descompunere.
Vești pentru toți românii care consumă peste acest număr de kilowați la curent. Ministrul Sebastian…
BBC, despre candidatul prezidențial Calin Georgescu! Candidatul independent la prezidențiale a zguduit scena politică din…
Călin Georgescu a ieșit învingător din primul tur al alegerilor prezidențiale din România, având un…
Consumul de alimente în care se găsesc reziduuri de pesticide poate produce efecte nocive asupra…
Noiembrie se anunță a fi o lună cu adevărat de bun augur pentru 3 dintre…
Medic specialist, despre colesterol. Conform terminologiei medicale, colesterolul este un sterol și lipide conținute în…