Sari la conținut

ALERTĂ INFOCONS. Acest ketchup este periculos pentru sănătate!

Ketchup, de asemenea, ortografiat catsup sau catchup, condiment tip piure utilizat pe scară largă în Statele Unite și Marea Britanie. Originea cuvântului ketchup nu este complet clară; cuvântul derivă probabil din chineza ke-tsiap, o saramură de pește, probabil prin ketjap malaezian.

Ketchup-ul american este un piure dulce de roșii, ceapă și ardei verzi, aromat cu oțet și condimente pentru murături, care se consumă cu carne, în special carne de vită, și frecvent cu cartofi prăjiți (chips-uri britanice). Este condimentul universal al multor tipuri de mese de tip fast-food.

Ca și în America, românii sunt fan ketchup. Din prisma acestui aspect, InfoCons a realizat un studiu pe baza etichetelor produselor tip ketchup marcă proprie ce se regăsesc pe piața din România.

În total au fost analizate 14 de produse, de la următorii producători/distribuitori:

  • Carrefour România SA,
  • Lidl Discount SRL,
  • Auchan România SA,
  • C. Profi Rom Food S.R.L.
  • Kaufland Romania SCS
  • Selgros Cash&Carry SRL
  • România Hypermarche SA
  • Penny Market SRL

Ca urmare a centralizării și analizării informațiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor au rezultat :

Din punct de vedere al procentajului de roșii din compoziția ketchup-lui:

  • 85% dintre produse conțin Piure de roșii/pastă de tomate într-o proporție cuprinsă între 12 și 72% din compoziție
  • 15% dintre produse conțin Concentrat de tomate într-o proporție de 6% din compoziție
  • 71,42% din produsele care au făcut obiectul acestui studiu, au ca ingredient principal apa. Ingredientele sunt menționate pe eticheta în ordine descrescătoare, astfel că primul ingredient menționat pe etichetă se află în cea mai mare cantitate.
  • 57,14% din produsele studiate au al doilea ingredient zahărul sau siropul de glucoză.

De asemenea, 42,85% din produse nu menționează proveniența ingredientului principal, deși aceasta trebuie menționată obligatoriu conform Regulamentului 1169/2011.

Din punct de vedere al aditivilor alimentari regăsiți în ketchup:

14% din produse au în compoziție E-uri (aditivi alimentari);

Numericul de aditivi alimentari variaza intre 0 – 3:

  • 28,57% din produse au în compoziție 3 E-uri;
  • 28,57%din produse au în compoziție 2 E-uri;
  • 85% din produse nu au în compoziție E-uri;

Din punct de vedere al tipurilor de aditivi alimentari regăsiți frecvent în ketchup situația se prezintă astfel:

  • 57,14% din produsele studiate au avut în componență sorbat de potasiu (E202);
  • 85% din produsele studiate au avut în componență benzoat de sodiu (E211);

„Chiar dacă trecem printr-o perioadă mai dificilă trebuie să fim atenți de unde, ce și cum cumpărăm. Dacă nu suntem atenți la informațiile de pe etichetă, uneori produsele achiziționate ne pot pune în pericol sănătatea! Citiți informațiile de pe etichetă, termenul de valabilitate, modalitatea de depozitare, modul de utilizare! Păstrați bonul fiscal, dacă va fi nevoie să depuneți o reclamație! Și nu uitați: ingredientele sunt menționate în ordine descrescătoare, astfel primul ingredient este în cantitatea cea mai mare ’’, a declarat președintele InfoCons -Sorin Mierlea

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel