Sari la conținut

Alertă în magazine. Zeci de oameni au ajuns la spital din cauza acestor legume

legume
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Alertă! Un focar periculos de infecții cu E. coli, legat de consumul de morcovi organici la pungă, a fost confirmat recent în Statele Unite. 

Potrivit Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), 39 de persoane au fost infectate, iar 15 dintre acestea au necesitat spitalizare. Din păcate, a fost raportat și un deces din cauza complicațiilor asociate infecției.

Morcovii contaminați retrași de la raft

Focarul este legat de morcovii bio vânduți de Grimmway Farms, o companie cu sediul în Bakersfield, California. Aceștia au fost comercializați sub mai multe mărci cunoscute, printre care 365, Cal-Organic, Nature’s Promise, O-Organics, Trader Joe’s și Wegmans. Deși loturile afectate nu mai sunt disponibile în magazine, CDC avertizează consumatorii să nu consume morcovi la pungă achiziționați anterior din aceste loturi.

Retragerea a inclus atât morcovii organici întregi, cât și cei pentru copii. Statele cele mai afectate sunt New York, Minnesota, Washington, California și Oregon, însă infecții au fost raportate în 18 state din întreaga țară.

Simptome și riscuri ale infecției cu E. coli

Specialiștii avertizează că simptomele infecției cu E. coli pot apărea la trei până la patru zile după ingerarea alimentelor contaminate. Acestea includ:

  • Crampe abdominale severe;
  • Diaree, adesea însoțită de sânge;
  • Vărsături.

În cazurile grave, infecția poate provoca sindrom hemolitic uremic (HUS), o complicație rară, dar gravă, care afectează funcția renală. Copiii mici, persoanele în vârstă și cei cu un sistem imunitar compromis sunt cei mai vulnerabili.

CDC recomandă persoanelor cu simptome severe să solicite imediat asistență medicală.

Prevenirea infecțiilor alimentare cu E. coli

Pentru a evita infecțiile cu E. coli, consumatorii sunt sfătuiți să respecte următoarele măsuri de prevenție:

  • Spălarea temeinică a legumelor înainte de consum.
  • Gătirea alimentelor la temperaturi adecvate, acolo unde este posibil.
  • Evitați consumul produselor din loturi retrase, chiar dacă acestea par în stare bună.

Acest incident este doar unul dintre multele focare raportate în ultimele luni. În octombrie, un focar similar a fost legat de ceapă contaminată, infectând peste 100 de clienți McDonald’s. În aprilie, nuci ecologice contaminate au îmbolnăvit consumatori din 19 state americane.

Deși sistemele de siguranță alimentară din SUA sunt în general eficiente, experții subliniază necesitatea unor măsuri mai stricte pentru a reduce riscul de contaminare cu E. coli și alte bacterii patogene.

Focarul actual este un semnal de alarmă pentru toți consumatorii să acorde o atenție sporită produselor alimentare cumpărate. Este esențială verificarea loturilor afectate și adoptarea unor practici stricte de igienă alimentară.

Rămâneți informați despre posibilele retrageri de produse și consultați site-urile oficiale, precum CDC sau FDA, pentru actualizări. Consumul responsabil poate preveni riscurile grave asociate contaminării alimentelor.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”. Și-a început activitatea de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”,în 2012, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel