Din cuprinsul articolului
Alertă în București! Adrian Marinescu: „Dacă reușim să scoatem căpușa în 24 de ore, practic nu există niciun risc”. Când trebuie să mergeți de urgență la spital?
Doctorii trag un semnal de alarmă, după ce numărul copiilor care au ajuns la spital, mușcați de căpușe, a crescut alarmant în această perioadă. Doar în Capitală, zeci de copii merg zilnic la urgență, după ce au fost mușcați de aceste insecte.
„Numărul s-a dublat față de săptămâna trecută. Este adevărat că, în fiecare an, în lunile de vară, începând din mai, înainte de pandemie, aveam această problemă, cu mușcăturile de căpușe. Este o situație pe care trebuie să o luăm în calcul. Nu trebuie să ne sperie, pentru că știm bine că, în cele mai multe din cazuri, mușcătura de căpușă nu duce la infecție, indiferent că vorbim de boala Lyme sau nu.
Înainte de toate, trebuie să știm să le identificăm, și mai ales în cazul copiilor, trebuie să știm că nu doar când vin din parc sau dintr-o zonă de pădure ci și în curtea din fața casei există același risc. Și atunci trebuie să fim atenți la cei mici pentru că, dacă reușim să scoatem căpușa în 24 de ore, practic nu există niciun risc. Cel mai important este să nu rămână pentru o perioadă mai lungă”, a declarat Adrian Marinescu, potrivit Antena 3.
Este foarte important ca în fiecare seară, după ce ați frecventat o zonă cu iarbă sau de agrement, să faceți un duș și atunci să vă căutați de aceste căpușe care pot fi prinse de tegument. Căpușa este o denivelare la nivelul tegumentului care seamănă cu un mic păianjen și se vede ca o mică pată neagră denivelată.
„Extragerea ar trebui să se facă în întregime. Dacă nu putem să facem acest lucru, mergem la cel mai apropiat cabinet medical. Nu trebuie să ajungem la un spital de boli infecțioase sau la camera de gardă a unui spital de urgență. Mergem la medicul de familie sau la cel mai apropiat medic, vom primi și profilaxia cu antibiotic și cel mai probabil totul va fi în regulă, fără risc pentru noi.
Altceva ar fi important când vorbim de prevenție pentru cei mici. Să luăm în calcul că zonele care nu sunt acoperite de îmbrăcăminte reprezintă riscul cel mai mare și că mușcătura de căpușă poate fi și la nivelul scalpului și trebuie să fim atenți. Și să folosim inclusiv diverse substanțe preventiv. Indiferent că vorbim de truc sau de mituri, nu sunt cu dovezi științifice”, a mai spus medicul Adrian Marinescu.
Boala epocii moderne capătă amploare. Este adevărat că adesea uităm că sănătatea noastră este cea…
Medic, despre importanța VITAMINEI D în organism! În ultimii ani, auzim și citim din ce în…
Sănătatea este un fundament al vieții noastre, un fir invizibil care leagă trupul, mintea și…
Institutul Național de Sănătate Publică, omagiat la Gala Performeri din Sănătate 2024. Premiile Speciale au…
Nu mai arunca cojile de măr! Un ingredient natural găsit în coaja de mar (acid…
Cancerul de sân afectează una din opt femei și, deși decesele au scăzut datorită unui…