Categories: Ştiri sănătate

Alertă în apropiere de București. Oamenii nu mai deschid geamurile

Din cuprinsul articolului

Alertă în apropiere de București. În ultimele trei săptămâni, locuitorii din zona sudică a capitalei și a județului Ilfov au făcut peste 600 de sesizări către Garda de Mediu și Direcția de Sănătate Publică, semnalând problema gravă a poluării masive care persistă în regiune. Cu toate acestea, eforturile lor nu au dus încă la oprirea fenomenului.

Claudiu Pacearcă, în vârstă de 41 de ani, specialist în comunicare și relații publice, rezident al comunei Jilava, județul Ilfov, relatează că vara trecută, locuitorii nu au putut petrece nicio seară în aer liber, în grădină, din cauza fumului și mirosului înțepător provenite de la arderile ilegale din Sintești și depozitul de gunoi, potrivit spotmedia.ro. 

Această situație îngrijorătoare afectează mii de familii care s-au mutat recent în sudul Bucureștiului, fără să fie conștiente de nivelul ridicat de poluare din zonă. Localitățile Jilava și Berceni, practic contopite cu Bucureștiul, sunt profund afectate de arderile ilegale de deșeuri și de prezența depozitului de gunoi din Sintești.

Alertă în apropiere de București

Conștienți de inacțiunea autorităților, locuitorii afectați de poluare au demarat mai multe inițiative cetățenești. Claudiu Pacearcă, membru al ONG-ului Asociația Civică „Iar Miroase”, a fost implicat în crearea aplicației „iarmiroase.ro”. Această aplicație permite cetățenilor afectați să facă automat plângere la Garda de Mediu și Direcția de Sănătate Publică, completând un simplu formular.

În ciuda presiunii publice și a eforturilor cetățenilor, problema poluării persistă, iar autoritățile locale și centrale par să nu întreprindă măsuri eficiente pentru a soluționa situația. Situația este atât de gravă încât Comisia Europeană a intervenit, publicând o listă de decizii de infringement, solicitând României să închidă și să reabiliteze depozitele ilegale de deșeuri.

Conform comunicatului emis de Comisia Europeană în data de 7 februarie 2024, României i s-a acordat un termen pentru conformare, dar autoritățile au întârziat în implementarea măsurilor necesare. În consecință, Comisia a emis un aviz motivat pentru România, dându-i două luni pentru a răspunde și a lua măsurile corespunzătoare. Dacă situația nu se ameliorează, Comisia poate decide să trimită cazul în fața Curții de Justiție a Uniunii Europene.

Recent Posts

Simptome ale demenței care apar în viața de zi cu zi. Mulți le ignoră până e prea târziu

Deși pierderea memoriei reprezintă deseori un prim semn al maladiei, demența se mai poate manifesta…

20 de minute ago

Predicția din 1995 a lui Bill Gates care s-a adeverit: de ce nimeni nu a luat-o în serios

În 1995, când Microsoft era încă o companie emergentă, co-fondatorul acesteia, Bill Gates, a participat…

50 de minute ago

Pacient cu cancer intestinal: ‘Am crezut că am un hemoroid’

Când a fost diagnosticat, Joshua Sanchez suferea de cancer intestinal în stadiul patru. "La început,…

o oră ago

Excelența în medicină, premiată la Gala Capital. Prof. Dr. Vladimir Ciurea, lider și vizionar în neurochirurgia pediatrică

Ajunsă la cea de-a doua ediție, Gala Capital Performers în Sănătate reprezintă un eveniment la…

2 ore ago

Zodii care încheie un ciclu karmic greu, care a durat 16 ani. Intră într-o nouă eră a vieții lor

Pluto a intrat în Capricorn pe 1 septembrie și va rămâne acolo până pe 19…

2 ore ago

Mare atenție! Boli netratate care pot duce la cancer: Trebuie obligatoriu să mergem la MEDIC

Cancerele denumite în mod colectiv cancere ale capului și gâtului se dezvoltă de regulă în…

2 ore ago

Citeste si: