Din cuprinsul articolului
O alertă globală a fost emisă pentru patru siropuri de tuse, după ce Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a avertizat că acestea ar putea fi legate de moartea a 66 de copii în Gambia.
Siropurile au fost „potențial legate de leziuni renale acute și 66 de decese în rândul copiilor”, se arată în comunicat.
Siropurile de tuse au fost fabricate de o companie indiană, Maiden Pharmaceuticals, care nu a oferit garanții cu privire la siguranța lor, a adăugat OMS. Firma nu a comentat încă.
Cele patru produse au fost identificate în Gambia, dar „s-ar putea să fi fost distribuite, prin piețe informale, în alte țări sau regiuni”, a adăugat OMS, în alerta publicată pe site-ul său. Acesta a avertizat că utilizarea lor poate duce la răni grave sau deces, în special în rândul copiilor.
Intervenția OMS a venit după ce autoritățile medicale din Gambia, o destinație turistică populară, au detectat o creștere a cazurilor de leziuni renale acute în rândul copiilor cu vârsta sub cinci ani, la sfârșitul lunii iulie.
Guvernul Gambiei a suspendat de atunci utilizarea tuturor siropurilor de paracetamol și a îndemnat oamenii să folosească în schimb tablete.
Potrivit BBC, OMS a spus că analiza de laborator a probelor de produse „confirmă că acestea conțin cantități inacceptabile de dietilen glicol și etilenglicol ca contaminanți”.
Substanțele erau toxice, iar efectele lor „pot include dureri abdominale, vărsături, diaree, incapacitatea de a urina, cefalee, stare psihică alterată și leziuni renale acute care pot duce la moarte”, a adăugat acesta.
1. Promethazine Oral Solution
2. Kofexmalin Baby Cough Syrup
3. Makoff Baby Cough Syrup
4. Magrip N Cold Syrup
Substanțele toxice din siropuri pot fi potențial fatale datorită efectelor lor asupra sănătății. Unele dintre efectele secundare cheie ale acestor siropuri includ:
Vorbind la Geneva miercuri, șeful OMS, Tedros Ghebreyesus, a declarat: „Pierderea acestor vieți tinere este dincolo de sfâșietoare pentru familiile lor”.
OMS a spus că Organizația Centrală pentru Controlul Standardelor de Medicamente din India a indicat că producătorul ar fi putut furniza doar medicamentele contaminate în Gambia, relatează agenția de știri AFP, citând un e-mail de la agenția de sănătate a ONU.
La 78 de ani, Angela Similea trece printr-o perioadă dificilă. După moartea celui de-al patrulea…
Potrivit unei serii de dezvăluiri surprinzătoare Dana Budeanu, cunoscută pentru opiniile sale controversate, ar fi…
Zacusca ta se poate menține proaspătă mai mult timp! Află cum să previi formarea mucegaiului…
Parlamentul a adoptat o nouă formulă de recalculare pentru pensiile militare, promițând creșteri semnificative pentru…
La cinci ani de la decesul unui pacient internat în secția de terapie intensivă, Spitalul…
Adrian, un român stabilit în Spania, a scăpat ca prin minune din inundațiile care au…