Din cuprinsul articolului
Trei bărbați au ajuns la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași cu suspiciune de antrax, iar în acest moment este în desfășurare o anchetă epidemiologică în două județe din Moldova.
Bolnavii sunt stabili, dar unul dintre ei a avut nevoie și de o intervenție chirurgicală. Oamenii ar fi intrat în contact cu bacteria periculoasă după ce au sacrificat o vacă bolnavă, la o fermă din Iași.
Animalul infectat ar fi ajuns din județul Botoșani, după ce a fost cumpărat de la o altă fermă de acolo.
Ferma din care ar fi plecat suspiciunea se află pe un câmp din comuna Movileni. Un fermier crește în jur de 130 de animale. Ultima dată a cumpărat 30 de vite dintr-o comună din județul Botoșani. El spune că după aceasă tranzație, în ferma din județul Iași au început îmbolnăvirile.
Prima dată ar fi văzut o vacă suferindă pe care el însuși cu un angajat a tranșat-o. Cum în timpul sacrificării s-au rănit ei înșiși și au intrat în contact cu sângele infectat, s-a produs îmbolnăvirea. Cei care au fost chemați la muncă spun că nu știu nimic despre boală.
Mihai Codoroabă, primar Movileni, pentru Știrile ProTv: „Toți trei care sunt internați au ceva semne. Din cercetări s-ar fi stabilit că au consumat carne”.
În timp ce proprietarul susține că animalele moarte au fost doar îngropate, nu și tranșate, autoritățile investighează dacă nu cumva carnea infestată a ajuns și pe masa oamenilor.
Gabriel Ciobanu, director DSV: „Nu se știe ce s-a întâmplat cu carnea acestor animale. Erau și cadavre descopuse, dar și cadavre cu semne de tranșare. În împrejurimi au fost găsite nouă cadavre de bovine. Au foat prelevate probe pentru diagnostic”.
Starea pacienților, care au vârstele curpinse între 40 și 60 de ani, este stabilă, spun medicii.
Managerul Spitalului de Boli Infecţioase „Sf. Parascheva” Iaşi, dr. Florin Roşu, a declarat că începând de vineri s-au prezentat în triajul unităţii medicale trei persoane care prezentau semne şi simptome caracteristice antraxului cutanat. Potrivit sursei citate, pacienţii au fost evaluaţi, internaţi şi a fost iniţiat tratamentul specific, iar unul dintre aceştia a necesitat şi intervenţie chirurgicală.
Florin Roșu, medic infecționist: „Pacienții au fost evaluați, internați și s-a inițiat tratatmentul specific. Unul dintre aceștia a necesitat și intervenție chirurgicală. În momentul de față sunt stabili din punct de vedere hemodinamic și respirator fiind strict monitorizați”.
Infecționiștii, dar și medicii veterinari, așteaptă acum rezultatele de laborator pentru confirmarexa suspiciunii.
Antraxul este o boală infecțioasă cauzată de cacillus anthracis, o bacterie rezistentă care poate supraviețui în condiții extreme pentru o perioadă lungă de timp. Antraxul este o boală foarte gravă pentru oameni. Se răspândește prin intermediul sporilor ce se găsesc la nivelul solului. Aceștia devin activi doar în momentul în care pătrund în organism.
„Toţi trei au declarat în cadrul anamnezei că lucrează la o fermă de bovine din judeţul Iaşi. În momentul de faţă, pacienţii urmează tratament, sunt stabili din punct de vedere hemodinamic şi respirator şi sunt strict monitorizaţi multidisciplinar”, a explicat luni dr. Florin Roşu, potrivit Agerpres.
Acesta a arătat că antraxul este o boală infecţioasă gravă, cauzată de o bacterie rezistentă, Bacillus anthracis, care poate supravieţui în condiţii extreme pentru o perioadă lungă de timp. „Antraxul apare în mod obişnuit la animale şi este o boală foarte gravă pentru oameni. Boala se răspândeşte prin intermediul sporilor ce se găsesc la nivelul solului. Aceştia devin activi doar în momentul în care pătrund în organism. Bacillus anthracis produce spori rezistenţi ce pot provoca o infecţie potenţial letală la oameni şi animale.
Există patru forme diferite de antrax: cutanat; respirator; gastrointestinal; orofaringian. Cea mai comună formă de antrax este reprezentată de antraxul cutanat. Bacteria se răspândeşte din cauza contactului direct a sporului cu tegumentul unei persoane sau cu o leziune cutanată. Sporii de antrax devin activi în momentul în care pătrund în organism. Odată active, bacteriile se multiplică şi creează toxine care provoacă boala”, a mai spus dr. Florin Roşu
Regula de aur a dietelor de slăbit. Un medic endocrinolog ne spune cât de mult…
Horoscopul zilei de marţi, 5 noiembrie 2024, anunţă momente dificile pentru unii nativi ai zodiacului.…
Folosiți o sticlă de apă? Dacă da, câte bacterii se ascund în ea? S-ar putea…
Senatul României a aprobat un proiect de lege inițiat de Guvern care prevede reglementarea unor…
Acest ceai, preparat din fructele bogate în vitamine și minerale ale cătinei, este recomandat în…
Autorităţile medicale sunt în alertă, după ce în Italia s-a înregistrat primul caz de gripă…