Din cuprinsul articolului
Metamizolul, cunoscut mai ales sub denumirea comercială Algocalmin, este utilizat de peste un secol pentru tratarea durerii și a febrei, însă recent, Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a avertizat cu privire la riscurile sale grave, în special agranulocitoza. Agranulocitoza este o afecțiune rară, dar gravă, care implică scăderea severă a numărului de granulocite (un tip de globule albe), ceea ce poate compromite serios capacitatea organismului de a combate infecțiile și poate fi fatală dacă nu este tratată la timp.
După o verificare amplă, EMA a solicitat actualizarea prospectelor medicamentelor care conțin metamizol, pentru a include noi avertismente privind aceste riscuri. Este recomandat ca pacienții care folosesc medicamente pe bază de metamizol să fie conștienți de simptomele agranulocitozei, cum ar fi febră, dureri în gât, ulcerații bucale sau alte infecții care nu răspund la tratamentele obișnuite, și să solicite imediat asistență medicală dacă apar aceste semne.
Eexperții EMA au concluzionat că beneficiile acestor produse farmaceutice continuă să depășească riscurile, însă avertismentele existente în prospectele medicamentelor, legat de agranulocitoză, trebuie actualizate. Totodată, aceștia au formulat o serie de recomandări pentru medici și pentru pacienți:
„Schimbările sunt menite să crească gradul de conștientizare a acestui efect secundar grav în rândul pacienților și al profesioniștilor din domeniul sănătății și să faciliteze detectarea și diagnosticarea precoce a acestuia”.
Agranulocitoza se manifestă „printr-o scădere bruscă, abruptă a numărului de granulocite, un tip de globule albe din sânge, care poate duce la infecții grave sau chiar fatale”, potrivit specialiștilor.
„Agranulocitoza este un efect secundar cunoscut al medicamentelor care conțin metamizol, care poate apărea în orice moment în timpul tratamentului sau la scurt timp după întreruperea medicamentului și la persoanele care au utilizat metamizol anterior fără probleme. Acest efect secundar grav nu este legat de doza de metamizol utilizată”, a transmis instituția europeană.
Totodată, comitetul de experți le recomandă profesioniștilor din domeniul sănătății să informeze pacienții „să nu mai ia aceste medicamente și să solicite imediat asistență medicală, dacă dezvoltă simptome de agranulocitoză”.
Simptomele includ febră, frisoane, dureri în gât și leziuni dureroase la nivelul mucoaselor, îndeosebi la nivelul gurii, nasului și gâtului sau în zonele genitale sau anale:
„Pacienții trebuie să fie atenți la aceste simptome atât pe parcursul tratamentului, cât și în perioada imediat următoare întreruperii acestuia”.
„Dacă dezvoltați aceste simptome, opriți tratamentul cu metamizol și solicitați asistență medicală de urgență”, avertizează experții EMA.
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…
Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…
Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…
Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…