Din cuprinsul articolului
Noi cercetări avertizează că acest aditiv poate crește riscul formării cheagurilor de sânge, ceea ce zahărul nu cauzează.
Un nou studiu a confirmat faptul că eritritolul , un îndulcitor artificial care acționează ca un înlocuitor al zahărului în produsele de patiserie , băuturi, gumă de mestecat și bomboane, crește riscul de probleme cardiovasculare .
Cercetarea condusă de Stanley Hazen, profesor de științe cardiovasculare și metabolice la Institutul de Cercetare Lerner al Clinicii Cleveland (Ohio, Statele Unite), a arătat că această componentă face trombocitele mai active , ceea ce poate crește posibilitatea formării cheagurilor de sânge, lucru pe care zahărul nu îl provoacă.
Un nou studiu a confirmat faptul că eritritolul , un îndulcitor artificial care acționează ca un înlocuitor al zahărului în produsele de patiserie , băuturi, gumă de mestecat și bomboane, crește riscul de probleme cardiovasculare .
El susține că eritritolul nu este la fel de sigur precum îl clasifică autoritățile de reglementare a alimentelor și ar trebui reevaluat. ”
Multe societăți profesionale și medici recomandă în mod obișnuit ca persoanele cu risc cardiovascular ridicat (obezitate, diabet sau sindrom metabolic) să consume alimente care conțin înlocuitori de zahăr”, explică Hazen, autorul principal al studiului. Prin urmare, avertizează el, „este important să se efectueze studii clinice pe termen lung care să ajute la evaluarea siguranței cardiovasculare a eritritolului și a altor înlocuitori”.
Eritritolul, care se obține prin fermentarea zahărului din porumb, este cu aproximativ 70% mai dulce decât zahărul și este utilizat ca alternativă la zahăr sau zaharină deoarece acestea nu furnizează calorii sau carbohidrați. Cu toate acestea, odată ingerat, eritritolul nu este bine metabolizat în organism, ci trece în fluxul sanguin și este eliminat prin urină. Corpul uman creează în mod natural cantități scăzute de eritritol, astfel încât orice consum suplimentar se poate adăuga.
În ciuda acestui fapt, acest ingredient este clasificat de FDA (US Food and Drug Administration) și de Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară drept „general recunoscut ca fiind sigur” , permițând utilizarea sa nelimitată în produsele alimentare. Acest lucru se datorează în principal faptului că este un alcool de zahăr care se găsește în mod natural în fructe și legume și este un produs secundar al metabolismului glucozei în țesuturile umane, deși în cantități mici.
Noua cercetare se bazează pe un studiu anterior al echipei lui Hazen, publicat anul trecut în Nature Medicine, care a constatat că pacienții cardiaci cu niveluri ridicate de eritritol aveau de două ori mai multe șanse de a suferi un eveniment cardiac major în următorii trei ani, comparativ cu cei cu niveluri scăzute.
Noua lucrare a fost concepută pentru a examina mai direct efectele asupra trombocitelor în urma ingerării de eritritol la o doză conținută în mod obișnuit într-un suc sau o brioșă „fără zahăr”. La 20 de voluntari sănătoși, echipa a constatat că nivelul mediu de eritritol după masă a crescut de peste 1 000 de ori în grupul care a consumat eritritolul, comparativ cu nivelurile lor inițiale.
Rezultatele au arătat, de asemenea, că participanții au prezentat o creștere semnificativă a formării cheagurilor de sânge după ce au consumat eritritol, dar nicio schimbare nu a fost observată după consumul de glucoză. „Această cercetare ridică o anumită îngrijorare cu privire la faptul că o porție standard de alimente sau băuturi îndulcite cu eritritol poate stimula în mod acut un efect direct de formare a cheagurilor”, a declarat coautorul studiului WH Wilson Tang de la Cleveland Clinic, citat de publicația El Spaniol.
Rezultatele acestui studiu vin pe urmele unor cercetări recente ale acestui grup care arată că xilitolul, un alt îndulcitor artificial comun, afectează, de asemenea, trombocitele, iar consumul său este asociat cu un risc crescut de atac de cord, accident vascular cerebral sau deces în termen de trei ani. „Bolile cardiovasculare se acumulează în timp , iar bolile de inimă sunt principala cauză de deces la nivel mondial. Trebuie să ne asigurăm că alimentele pe care le consumăm nu contribuie în mod ascuns”, conchide Hazen.
Ce bani primești în plus la pensie de la 1 ianuarie dacă ai între 1.281…
Georgiana Corpodean, o fostă pacientă a Spitalului Cugir, solicită daune de peste un milion de…
Inspectorii fitosanitari trag un semnal de alarmă privind toxicitatea legumelor și fructelor. Află ce produse…
Ce pensie primești dacă nu ai muncit o zi în viața ta. Indemnizația socială minimă…
Suedia și Norvegia, două dintre cele mai avansate țări digital, au surprins recent anunțând că…
Agențiile de sănătate avertizează, în legătură cu o posibilă pandemie: peste 1.000 de morți și…