Sari la conținut

Alertă de holeră la granița României. Este primul caz după 103 ani. Cum se manifestă această boală greu de depistat

holera
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Alerta de holera la granita Romaniei

Alertă la granița României, în Bulgaria, după ce a fost depistat primul caz de holeră după 103 ani. Pe cât de gravă este, pe atât de greu de depistat a devenit.

Potrivit centrului de presă al Ministerului Sănătății, citat de agenția bulgară Novinite, pacientul diagnosticat cu holeră este un cetățean indian în vârstă de 23 de ani, care a călătorit recent la New Delhi, India, în perioada 13 august – 2 septembrie,.

Bărbatul a început să prezinte simptome de diaree acută din 3 septembrie.

Primul caz de holeră la granița României în ultima sută de ani

Conform analizelor efectuate la Laboratorul Naţional de Infecţii Bacteriene Deosebit de Periculoase din cadrul Centrului Naţional de Boli Infecţioase şi Parazitare, tânărul în vârstă de 23 de ani a fost infectat cu holeră, o boală care nu a mai fost întâlnită în Bulgaria în ultimii 103 ani.

Pacientul a fost izolat într-o cameră privată cu baie proprie în cadrul Departamentului de Boli Parazitare și Infecțioase, numit după profesorul Ivan Kirov. Medicii spun că pacientul că are o stare generală de sănătate bună.

Un contact apropiat al pacientului, care locuiește cu el, a fost, de asemenea, pus în carantină ca măsură de precauție. Acest contact a fost testat negativ și primește profilaxie cu antibiotice, fără simptome raportate în prezent.

Ancheta epidemiologică în curs nu a identificat niciun contact suplimentar. Pacientul nu a vizitat locuri publice sau restaurante în timpul petrecut în Bulgaria. Au fost implementate măsuri la unitatea medicală pentru a preveni răspândirea în continuare, inclusiv dezinfecția îmbunătățită și utilizarea echipamentului individual de protecție de către personal.

Cum se manifestă holera

Pe cât de gravă este, pe atât de greu de depistat a devenit. Holera este o boală foarte infecțioasă extrem de gravă, cauzată de consumul de alimente sau apă contaminate. Poate duce la probleme gastrointestinale severe, deshidratare și rate ridicate de mortalitate.

Alte simptome ale holerei pot fi vărsături sau stări de greață. Este o boală foarte contagioasă, care poate fi transmisă chiar și de pacienții care nu prezintă niciun fel de simptome. Succesul în tratarea acestei boli depinde de cât de repede este depistată în cazul bolnavilor.

Istoric, holera a fost răspândită puternic în India, râul Gange fiind o sursă principală de infectare. Boala s-a răspândit la nivel global la începutul secolului al XX-lea, provocând mai mutle pandemii.

În Bulgaria, holera a reprezentat o problemă serioasă de sănătate publică până la începutul anilor ’20. Ultima epidemie gravă s-a produs între 1914 și 1918, în timpul Primului Război Mondial, iar un ultim caz a mai fost detectat în 1921.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel