Sari la conținut

Alertă de Lyme! Sute de români au fost mușcați de căpușe. Uite care sunt primele semne că ai fost mușcat și soluțiile de urgență

Imediat ce temperaturile cresc peste 10 grade Celsius și încep ploile de primăvară, insectele parazite revin la viață. Mușcătura lor e nedureroasă, așa că persoana înțepată nu realizează că este într-un pericol mortal, întrucât căpușele transmit boala Lyme! De la începutul sezonului, sute de persoane au juns la spitalele din Sibiu cu înțepături ale acestor insecte.

Doar în weekend s-au înregistrat 41 de cazuri de sibieni înțepați de căpușe care s-au prezentat la spital. Astfel, la Spitalul Clinic Județean de Urgență au fost înregistrate 14 cazuri, la Pediatrie, 17, la Spitalul Militar, patru cazuri, la Spitalul Municipal din Mediaș, patru cazuri și două la Spitalul din Cisnădie. De luni până duminică, la spitalele din județul Sibiu s-au înregistrat 63 de cazuri de înțepături de căpușe, din care, 27 la Pediatrie”, a explicat Krisztina Gaal, purtător de cuvânt al Direcției de Sănătate Publică (DSP) a județului, pentru Agerpres.

În acest an, la spitalele din Sibiu au fost tratate 294 de persoane cu astfel de mușcături dar, din fericire, nu s-a înregistrat niciun caz de boală Lyme, afecțiune cauzată de înțepătura de căpușă și care poate fi mortală.

Specialiștii recomandă folosirea de spray-uri anti-căpușe, care se pot aplica atât pe piele, cât și pe haine.

Potrivit presei locale, Sibiul a deținut locul I în anii anteriori în topul județelor cu cele mai multe persoane mușcate de căpușe, iar Primăria Municipiului Sibiu a anunțat că săptămâna aceasta va semna contractul pentru dezinsecția orașului.

Ce trebuie să știi despre insectele parazite

Potrivit specialiștilor, căpușele trăiesc la temperaturi cuprinse între 10 și 20-25 de grade Celsius. Așa că fiți cu băgare de seamă, pentru că, până la toamnă, e sezonul lor. Trebuie să știți, de asemenea, că aceste insecte au diferite dimensiuni, unele sunt atât de mici încât cu greu pot fi detectate. Muşcătura unei căpuşe nu este dureroasă, pentru că insecta injectează o substanță care anesteziază zona, iar omul înțepat nici măcar nu realizează.

Simptome care-ți arată că ai fost mușcat

În cel mai bun caz zona unde se află căpușa se înroșește, apar mâncărimi, arsuri și, rareori, durere intensă. De obicei, însă, simptomele grave apar după ce căpușa a căzut. Acestea pot fi: febră, simptome foarte asemănătoare cu cele ale gripei, erupții cutanate, slăbiciune inexplicabilă, amorțeală, durere și chiar inflamația articulațiilor, palpitații, respirație scurtă (sacadată), greață sau vărsături.

Cel mai grav e, însă, că acești paraziți transmit boala Lyme, care este greu de diagnosticat, pentru că mimează simptomele altor afecțiuni, atacând diferite organe. De obicei, ca să pună diagnosticul de boală Lyme, medicii caută să vadă dacă pacienții au pe corp o pată circulară, numită „eritem în ochi de bou”.

Ce boli și viruși transmit acești paraziți

Boala Lyme: numită și „boala cu 1.000 de fețe”, are o mare varietate de simptome, din care multe le mimează pe cele ale altor afecțiuni cronice. Din acest motiv, poate fi ușor diagnosticată greșit. În stadii avansate, boala poate duce la encefalopatie subacută, encefalomielită cronică progresivă sau neuropatii. Netratată, poate fi mortală. Continuare pe EVZ.RO.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”. Și-a început activitatea de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”,în 2012, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel