Din cuprinsul articolului
Potrivit Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), în următoarele 2-3 zile vom avea parte de vreme extrem de urâtă. Vom avea parte de ploi și rafale de vânt în cea mai mare parte a țării, iar în zonele montane vom avea lapoviță și ninsoare.
Specialiștii ANM anunță o vreme mai răcoroasă pentru această perioadă a anului. Din punct de vedere al regimului de precipitații, vremea este extrem de instabilă.
„Pe parcursul acestei săptămâni, din punct de vedere termic, contăm pe o vreme mai răcoroasă față de perioada din calendar, în cea mai mare parte a țării. Chiar o vreme în care temperaturile maxime pe parcursul zilelor următoare se vor situa ușor sub mediile specifice datei din calendar în partea de sud, sud-est, est a țării, acolo unde nici astăzi nu am depășit 18-19 grade în timp ce în nord, nord-vest ne apropiem de mediile datei din calendar, așa cum s-a întâmplat și astăzi, cu 22-23 de grade.
Din punct de vedere al regimului de precipitații, o vreme în general instabilă. Este posibil să consemnăm, începând de mâine, în zona montană dar și submontană, precipitații, iar la altitudini mai mari de 1800 m, precipitații sub formă de lapoviță și ninsoare.
În zonele mai joase de relief, în majoritatea regiunilor, precipitații sub formă de ploaie. Aversele vor fi și însoțite de intensificări ale vântului care pot depăși la rafală viteze de 50-55 km/h”, a spus directorul ANM, Elena Mateescu, la Romania TV.
Directorul ANM a explicat că spre finalul săptămânii, temperaturile vor fi în creștere, iar maximele ar putea ajunge la 25 de grade. Totuși, în estul Transilvaniei vremea se va menține extrem de rece și vom avea temperaturi la limita înghețului.
„Practic, de la sfârșitul săptămânii, contăm pe temperaturi în creștere, astfel încât să ne apropiem din nou de pragul unei zile de vară, 25 de grade Celsius, la început în partea de vest, sud-vest a țării, apoi și în partea de sud, sud-est. Și în Capitală vom avea o vreme relativ răcoroasă, cu maxime cu mici variații de la o zi la alta, 18…19 grade Celsius, și minime în jurul a 7…9° Celsius.
Trebuie să mai consemnăm și minimele deosebit de scăzute din zonele depresionare din estul Transilvaniei, unde este posibil să consemnăm valori până în jurul a 0 grade Celsius”, a explicat directorul ANM.
În Transilvania, în primele patru zile, valorile termice vor fi asemănătoare, media maximelor urmând a se situa în jurul a 18 grade, iar a minimelor în jurul a 5 grade. Va urma o încălzire, până la începutul celei de-a doua săptămâni, de 4 – 5 grade. În următoarele două zile, temperaturile vor scădea uşor, pentru ca apoi să nu mai aibă modificări notabile şi, în general, media maximelor să se situeze între 22 şi 25 de grade, iar a minimelor între 9 şi 12 grade. Vor fi averse aproape în fiecare zi, pe arii mai extinse după data de 16 mai.
În Maramureş, în prima săptămână, valorile termice vor creşte uşor şi treptat, media maximelor de la 18 grade, până spre 24 – 25 de grade, iar cea a minimelor, de la 5 grade, până în jurul a 11 grade. În cea de-a doua săptămână, media regională va avea variaţii, în general între 22 şi 25 de grade ca maxime şi între 9 şi 12 grade, minime. Între 13 şi 16 mai, condiţiile pentru averse vor fi reduse, apoi va creşte probabilitatea ca acestea să fie mai frecvente şi pe spaţii mai mari.
În Banat, în primele cinci zile de prognoză, media maximelor termice va avea valori între 20 şi 22 de grade, iar cea a minimelor între 8 şi 11 grade. Până în jurul datei de 20 mai se va încălzi cu 3 – 4 grade, apoi, după o uşoară răcorire, mediile nu vor mai avea variaţii semnificative şi se vor situa în general între 23 şi 26 de grade în cazul maximelor şi între 11 şi 13 grade, în ceea ce priveşte minimele. Vor fi averse aproape în fiecare zi, pe suprafeţe mici până în data de 16 mai, după care va creşte probabilitatea ca ele să apară pe suprafeţe mai mari.
În Crişana, tendinţa termică va fi în general de creştere, până în jurul datei de 19 mai, când media maximelor termice se va situa în jurul valorii de 25 de grade, iar minimele între 12 şi 14 grade. Ulterior, media valorilor termice va scădea uşor şi va avea variaţii, în general între 23 şi 25 de grade la maxime şi între 9 şi 13 grade la minime. Din data de 14 mai vor fi averse aproape în fiecare zi, pe suprafeţe mai mici până în 16 mai, apoi va creşte probabilitatea ca acestea să fie mai frecvente şi pe arii mai extinse.
În Moldova, vremea se va încălzi treptat până la începutul celei de-a doua săptămâni. Media maximelor va creşte de la 15 – 16 grade, în primele zile, până în jurul a 24 de grade, în ultimele, iar minimele, de la aproximativ 5 grade la început, până spre 11 – 12 grade la final. În intervalul următor, în general media maximelor va avea variaţii între 22 şi 26 de grade, iar a minimelor între 10 şi 14 grade. Probabilitatea pentru averse va fi mai ridicată în perioada 19 – 26 mai.
În Dobrogea, vremea va fi într-un proces de încălzire treptată, până în jurul datei de 22 mai. Media maximelor va porni de la 16 grade şi va ajunge până spre 24 de grade, iar a minimelor va fi de aproximativ 7 – 8 grade în prima zi şi în jurul a 13 grade la final. În zilele care vor urma, valorile termice, în medie, vor oscila între 22 şi 25 de grade – maximele, şi între 12 şi 15 grade – minimele. În prima săptămână, doar pe arii restrânse vor fi posibile averse slabe, iar ulterior acestea vor apărea pe spaţii mai mari şi vor fi mai frecvente.
În Muntenia, în primele cinci zile, valorile termice vor fi asemănătoare, iar media maximelor va atinge 18 – 19 grade, în timp ce minimele se vor situa în jurul a 7 grade. Va urma o încălzire, până la începutul celei de-a doua săptămâni, de 5 – 6 grade. În următorul interval nu vor mai fi variaţii importante, în general media maximelor se va situa între 24 şi 27 de grade, în timp ce minimele vor oscila între 11 şi 14 grade. În primele patru zile ale intervalului de prognoză, aversele vor fi izolate, după care se vor extinde şi vor fi posibile aproape zilnic.
În Oltenia, până vineri, 17 mai, media maximelor termice va avea valori cuprinse între 18 şi 20 de grade, iar minimele vor ajunge la 10 grade. Până în jurul datei de 20 mai, se va încălzi cu aproximativ cinci grade, iar ulterior valorile termice nu vor mai avea variaţii semnificative şi se vor situa, în general, între 23 şi 26 de grade (media maximelor) şi între 11 şi 14 grade (media minimelor). Averse se vor semnala aproape în fiecare zi, în primele patru zile, pe suprafeţe mici, apoi pe arii extinse.
La munte, de luni până joi, în prima săptămână de prognoză, maximele se vor situa în jurul valorii de 7 grade, iar minimele în jurul pragului de îngheţ. Până la începutul primei săptămâni se va încălzi cu până la şase grade, dar apoi nu vor mai fi variaţii mari în evoluţia câmpului termic. Vor fi averse în fiecare zi, pe arii mai extinse şi mai frecvente după data de 16 mai.
Horoscop rune 4-10 noiembrie 2024. Săptămâna următoare promite să fie una intensă pentru toate zodiile,…
Un medic din Singapore trage un semnal de alarmă cu privire la consumul de cartofi…
La 78 de ani, Angela Similea trece printr-o perioadă dificilă. După moartea celui de-al patrulea…
Potrivit unei serii de dezvăluiri surprinzătoare Dana Budeanu, cunoscută pentru opiniile sale controversate, ar fi…
Zacusca ta se poate menține proaspătă mai mult timp! Află cum să previi formarea mucegaiului…
Parlamentul a adoptat o nouă formulă de recalculare pentru pensiile militare, promițând creșteri semnificative pentru…