Categories: Mediu curat

ALERTĂ ANM emisă cu puțin timp în urmă: fenomen meteo periculos! Climatolog: efectele asupra sănătății

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o avertizare de cod galben pentru averse semnificative, care va fi în vigoare de astăzi, de la ora 23:00, până mâine, la ora 15:00. În această perioadă, se așteaptă ploi abundente, care pot aduce cantități mari de apă într-un interval scurt de timp, ceea ce ar putea duce la acumulări de apă și posibile inundații locale.

Este recomandat să fiți atenți la evoluția vremii și să luați măsuri de precauție, mai ales în zonele predispuse la inundații. În cazul deplasărilor, ar trebui să fiți pregătiți pentru condiții de trafic dificil și să evitați zonele inundabile sau expuse riscului de alunecări de teren.

Fenomene vizate: averse însemnate cantitativ

În intervalul menționat, în județele Galați și Tulcea vor fi averse de ploaie însemnate cantitativ, iar mai ales prin acumulare, cantitățile de apă vor fi de 15…25 l/mp și izolat de peste 30…40 l/mp.

Sursă foto: ANM

Vestul României, temperaturi de până la 35 de grade Celsius

Un alt cod galben anunță, joi, temperaturi deosebit de ridicate. În Banat, cea mai mare parte a Crișanei, sudul și vestul Olteniei, precum și în sud-vestul Munteniei, valorile termice se vor menține deosebit de ridicate pentru această dată. Local va fi caniculă și disconfort termic ridicat. Temperaturile maxime vor fi cuprinse în general între 33 și 35 de grade Celsius.

Sursă foto: ANM

Vineri, în Banat, cea mai mare parte a Crișanei, precum și în sudul și vestul Olteniei, valorile termice se vor menține deosebit de ridicate pentru această dată.

Temperaturile maxime vor fi cuprinse în general între 32 și 34 de grade Celsius.

Vreme călduroasă și în Capitală

În București, vremea se menține joi călduroasă. Cerul va avea înnorări trecătoare după-amiaza și seara și va fi mai mult senin în restul intervalului. Vântul va sufla slab și moderat. Temperatura maximă va fi de 30…32 de grade, iar cea minimă de 15…17 grade. Vineri, vremea va fi mai caldă decât în mod normal pentru prima decadă a lunii septembrie. Cerul va fi temporar noros și mai ales în cursul zilei vântul va sufla în general moderat. Temperatura maximă, în scădere față de ziua anterioară, va fi de 27…29 de grade, iar cea minimă de 16…17 grade Celsius.

Septembrie devine a patra lună de vară

Septembrie devine a patra lună de vară, iar temperaturile resimţite pe timpul nopţii ar fi trebuit să fie cele de pe timpul zilei. Marți, 3 septembrie, a fost cea mai călduroasă dimineaţă de septembrie din ultimii 65 de ani.

Roxana Bojariu, climatolog, a explicatla Antena 3 CNN, la ce fenomene meteo ar trebui să ne așteptăm, de acum înainte, în contextul schimbărilor climatice tot mai accentuate.

„Incendiile de vegetație, de cele mai multe ori, sunt provocate de om, dar sunt favorizate ca extindere, ca intensitate, de aceste temperaturi foarte ridicate și de absența umidității, de absența precipitațiilor, care au determinat existența unei vegetații uscate foarte ușor de aprins și care întreține focul.

Avem iarăși impacturi în marile aglomerări urbane. Acolo stresul termic are un efect asupra sănătății publice. Sunt grupuri vulnerabile oamenii peste 65 de ani, copiii, dar și cei care au boli cronice. Iar dintre cei care au boli cronice cardiovasculare, se pare că femeile sunt mai vulnerabile la stres termic decât bărbații.

Astfel de lucruri ar trebui luate în calcul atunci când se fac strategii pentru sănătatea publică, pentru că astfel de veri vor deveni din ce în ce mai frecvente. Din păcate, aceste minime foarte mari nu ușurează situația, pentru că stresul din timpul zilei este continuat cu stresul termic noaptea. În acele zone unde avem aceste depășiri foarte mari, normal ar fi să avem sub 20°C, 17-19° ca minimă, dar din păcate, temperaturile, ați văzut, poate să fie chiar cu multe grade mai ridicate.

Din păcate, va trebui să luăm în calcul aceste condiții atunci când vom găsi soluțiile de adaptare. Soluții pe termen scurt sunt legate de sistemele acestea de avertizare și atenționare. Oamenii sunt informați și știu ce trebuie să facă, dar trebuie și măsuri pe termen mediu și lung, să ne programăm altfel activitățile, să fim mai atenți în natură, să nu declanșăm incendii din neglijență.”, a precizat Roxana Bojariu.

Recent Posts

Horoscop 4-11 noiembrie 2024, cu Cristina Demetrescu: zodia care va reuși să mute munții din loc! Succes pe toate planurile

În săptămâna 4-11 noiembrie 2024, Cristina Demetrescu a explicat că intrarea lui Marte în zodia…

17 minute ago

Arges: O pacientă de 69 de ani a primit o nouă șansă la viață, după ce a suferit o intervenție chirurgicală, în premieră

La Spitalul Orășenesc Mioveni din județul Argeș a fost realizată o intervenție chirurgicală remarcabilă în…

37 de minute ago

Anunț oficial, extrem de important, de la Ministrul Muncii: cu cât cresc pensiile de la 1 ianuarie 2025

Începând cu 1 ianuarie 2025, unii pensionari din România vor beneficia de o majorare a…

57 de minute ago

Cum va fi IARNA 2024-2025 în Europa? Prognoza METEO – impactul fenomenului La Niña

Meteorologii au emis noi prognoze pentru iarna 2024-2025, care va aduce surprize. Deși vom avea…

o oră ago

România are nevoie de un program național de dezvoltare a industriei farmaceutice

Investiția în cercetare-dezvoltare la nivelul industriei farmaceutice inovatoare reprezintă unul dintre factorii majori care contribuie…

2 ore ago

Bill Gates face o nouă profeţie terifiantă: O altă mare problemă va lovi omenirea

Miliardarul Bill Gates a lansat un nou avertisment şi susţine că omenirea, chiar dacă va…

2 ore ago

Citeste si: