Din cuprinsul articolului
Mai multe supermarket-uri au fost nevoite să retragă de pe rafturi mai multe sortimente de spanac după ce consumatorii au declarat că au suferit halucinații.
Cotidianul australian The Age a raportat că cel puțin 47 de oameni au avut simptome după ce au consumat spanac ambalat în pungi cu mix de salată. De asemenea, cel puțin 17 de oameni au avut nevoie de îngrijiri medicale.
Unele persoane au spus că au avut „halucinații serioase”, delir, febră, pupile dilatate și vedere încețoșată, după ce au mâncat spanac.
Linia de supermarketuri Costco a fost prima companie care a decis să retragă spanacul de pe rafturi, Woolworth urmându-i exemplul și retrăgând două varietăți de salate preambalate, potrivit Futurism.
Spanacul halucinogen pare să fi fost contaminat cu o plantă
Într-un comunicat de presă, compania Riviera Farms a transmis că spanacul pare să fi fost contaminat cu o plantă care poate avea consecințe asupra sănătății dacă este consumată, deși nicio companie nu a identificat până acum despre ce plantă a fost vorba.
Spanacul a fost retras frecvent de pe rafturile supermarketurilor din Statele Unite după ce a fost contaminat cu E. coli și salmonella în ultimele decenii, însă halucinațiile nu au mai fost raportate până acum. Acestea fiind spuse, o epidemie similară a avut loc în Slovacia anul trecut din cauza spanacului congelat.
O epidemie similară în Slovacia
Cercetătorii au transmis într-un studiu publicat în jurnalul Clinical Toxicology că 64 de oameni care au consumat spanac congelat de la aceeași companie în Slovacia au suferit „simptome ușoare de intoxicație” care au inclus „disconfort, amețeală, gură uscată și vedere îngreunată”, iar acestea au apărut după o oră sau două de la consumarea spanacului contaminat.
Cei care au avut parte de reacții mai intense au spus că au fost „confuzi și dezorientați” și au avut halucinații, potrivit studiului. Interesant este că acele „simptome au dispărut în mod spontan în decurs de 48 de ore”.
Guvernul Slovaciei a efectuat teste pe mostre cu spanac contaminat și, potrivit studiului, a descoperit că recolta afectată a fost cultivată în apropiere de planta Datura stramonium, cunoscută în limba engleză drept „devil’s trumpet” (trompeta diavolului) sau în română drept ciumăfaie.
Plantă extrem de populară în rândul celor care se droghează
Într-adevăr, planta conține chimicalele atropină și scopolamină care, atunci când sunt consumate, sunt toxice și pot produce halucinații, un efect care face ca planta să fie extrem de populară în rândul celor care doresc să se drogheze. Această plantă crește în toată lumea.
Nu este clar dacă spanacul din Australia fost contaminat cu ciumăfaie, dar, având în vedere că o epidemie similară a avut loc anul trecut și că planta crește peste tot, posibilitatea este cu siguranță luată în considerare de experți.