Din cuprinsul articolului
Alertă alimentară în cazul a două sortimente de pâine vândute într-un lanț de hipermarketuri. Potrivit ANSVSA, drojdia folosită era contaminată cu oxid de etilenă. Nu există un risc pentru sănătate, dar hipermarketul le-a solicitat deja clienților care au cumpărat produsele să le distrugă sau să le returneze.
14 tipuri de pâine congelată au fost contaminate. În total 80.000 de bucăți, dintre care 60.000 au fost retrase de la comercializare, iar restul au fost vândute către clienți. Doar un singur lanț de supermarket-uri și-a anunțat clienții să nu mai consume produsele contaminate și să le returneze pentru a-şi recupera banii.
Mihai Ponea, ANSVSA: E vorba de o alertă datorită identificării în drojdie lichidă a oxidului de etilenă. Această drojdie lichidă a fost introdusă în compoziția pâinii. Drojdia provine din alt stat membru, iar ca urmare a analizei de risc s-a constatat că au fost fabricate și comercializate 14 loturi de pâine în toate lanțurile de supermarketuri din România. Din cele 40.000 de bucăți care au ajuns în acest supermarket, 10.000 au fost vândute, restul au fost retrase înainte de a ajunge la raft. Există în Europa un sistem rapid de alertă și am fost notificați că a fost identificat un adititv contaminat cu oxid de etilenă. E potențial cancerigen, dar în aceste produse cum e cazul pâinii, înghețatei, în urma analizei nu s-a identificat în aceste produse, pentru că cantitatea este infimă fiind nedetectabilă.
„Pe site-ul ANSVSA, alerta a apărut la două zile de la momentul comercializării. Ridică nişte semne de întrebare. Mă întreb câți consumatori au văzut această alertă. Acest produs numit baghetă are valabilitate 72 de ore, dar majoritatea covârșitoare a consumatorilor consumă produsul respectiv în ziua respectivă”, a declarat Costel Stanciu, preşedintele Asociaţiei Pro Consumatori (APC).
„Aceia care au comercializat către consumatorul final, au obligatia să informeze atât pe stie-ul nostrul, al lor, cât şi la intrarea în magazin, că au comercializat acest produs cu risc. Acele supermarketuri care nu vor face acest lucru, vor fi sanctionaţi de catre inspectorii Autorităţii Naționale Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor. Din informatiile noastre, până în acest moment nu se mai găseşte la comercializare nicio pâine din acest loturi, dar continuam aceasta anchetă”, a declarat Mihai Ponea, director DGSA.
Dr. Radu Ţincu, medic primar Terapie Intensivă-Toxicologi, a vorbit, despre cum ne poate afecta ingerarea acestei substanţe.
„Faptul că el a fost interzis pe teritoriul Uniunii Europene, prin faptul că produce mutaţii la nivelul ADN-ului şi este implicat în apariţia unor forme de cancer, cum ar fi leucemiile, limfoamele, cancerul de sân, cancerul bronhopulmonar, ne arată că este o substanţă înalt toxică, cu risc important pentu sănătate.
Ceea ce este important de precizat în raport cu pâinea depistată este că nivelul de oxid de etilenă este unul extrem de redus în aceste produse şi că există această alertă europeană toxicologică, care ne pune de fiecare dată în alertă, atunci când există un risc pentru sănătatea noastră. Avem nevoie însă de un mai mare răspuns din partea autorităţilor române pentru a retrage în timp util toate aceste produse”, a explicat medicul Radu Ţincu.
Carmen Harra a lansat o previziune: viitorul președinte al Statelor Unite nu va fi doar…
Secretul pentru a curăța toaleta pe timp de noapte - Atunci când vine vorba de…
Cristina Demetrescu anticipează importante schimbări în ceea ce privește zodiile începând cu 5 noiembrie. Marte…
În Germania mai rău ca la noi, ce mâncare primesc bolnavii? Mâncarea oferită bolnavilor în…
Invitată recent la “40 de întrebări cu Denise Rifai”, emisiune difuzată la Kanal D, Oana…
Vești bune pentru unii pensionari. Un proiect de lege care are în prim plan veniturile…