Oțet falsificat la vânzare în magazine – este ceea ce au găsit inspectorii de la Protecția Consumatorilor în urma unor controale desfășurate în hipermaketuri din zona București-Ilfov.
Analizele de laborator au arătat că oțetul de mere mere, vișine sau vin conținea cu totul altă materie primă.
Inspectorii de la Protecția Consumatorului din București-Ilfov au prelevat eșantioane din oțetul de mere, vișine și vin aflat la vânzare în magazinele Penny, Carrefour, Kaufland, Auchan și Cora.
Analizele de laborator au arătat că oțetul era obținut dintr-o materie primă preponderentă diferită de cea declarată în denumirea produsului, dar ANPC nu menționează ce conținea, de fapt, oțetul.
”Echipe ale Comisariatului Regional pentru Protecţia Consumatorilor (CRPC) Bucureşti-Ilfov, au realizat o serie controale în magazine ale marilor lanţuri de retaileri Penny, Carrefour, Kaufland, Auchan şi Cora, care au avut ca temă verificarea corelatiei dintre denumire si compozitie a oţetului existent pe piaţă. În acest sens, controalele s-au desfăşurat cu prelevări de eşantioane de oţet aflate la comercializare, care au fost analizate în laboratoare. În urma rapoartelor analitice ale acestor probe, realizate la laboratoare omologate din România, precum şi ca urmare a analizarii contraprobelor la laboratoare din Uniunea Europeană, s-a constatat că unele dintre eşantioanele prelevate din oţetul existent la comercializare pe piaţa din România, despre care se declara pe etichetă că provine din vin, mere sau vişine, este, de fapt, un produs obtinut dintr-o materie prima preponderenta diferita de cea declarata in denumirea produsului”, anunţă Autoritatea.
În urma acestor controale, a fost oprită de la comercializare cantitatea de 11.500 litri de oţet şi au fost aplicate amenzi contravenţionale în valoare totală de 20.000 de lei.
”S-a dispus încetarea imediată a acestor practici înşelătoare faţă de consumatori. S-a dispus măsura de oprire temporară de la comercializare pentru celelalte loturi de produse de acelaşi tip, aflate la comercializare, existând suspiciunea de neconformitate, până la punerea la dispoziţie de către operatorii economici a unor buletine de analiză, care să ateste conformitatea acestora”, precizează ANPC.