Din cuprinsul articolului
Este alertă alimentară, după ce în mai multe magazine din 10 județe din România a fost comercializat un produs periculos ce este folosit de gospodine drept conservant, cunoscut sub denumirea de „Salicil”.
Produsul a fost eliminat de pe piață deoarece conține acid salicilic în proporție de 99%, o substanță neautorizată ca aditiv alimentar.
Conservant periculos retras din magazine
Autoritatea Naţional Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANDVSA) a anunţat că retrage acest produs de pe piaţă vândut în plicuri cu un gramaj de 10 sau 25 de grame, iar cei care au cumpărat aceste produse sunt rugaţi să nu le utilizeze şi să le returneze.
Produsul a juns să fie comercializat în magazine din judeţele:
- Alba,
- Mureş,
- Satu Mare,
- Arad,
- Bihor,
- Cluj Napoca,
- Bistriţa Năsăud,
- Braşov,
- Sălaj,
- Maramureş.
Conservantul salicil conţine o substanţă care nu este autorizată ca aditiv alimentar în România.
„Pliculeţele cu praf alb au de fapt un precursor al aspirinei care este oricum ceva ce nu ar trebui adăugat la murături”, spun experţii, potrivit observatornews.ro.
Salicil este destul de comun în rândul gospodinelor care obișnuiesc să producă în propriile bucătării gemuri sau murături.
Cu toate acestea, specialiștii atrag atenția că acidul acetil salicilic sau aspirina nu are rol de conservant chiar dacă multe reţete tradiţionale la borcan o includ.
De fapt, adaosul ei la conservele de legume chiar împiedică pasteurizarea natureală favorizată de oţet şi sare.