Din cuprinsul articolului
Locuitorii din Vaslui urmau să se aleagă cu o adevărată bombă alimentară în farfurii. În jur de 60.000 de ouă au fost retrase de la vânzare deoarece inspectorii sanitari au constatat că acestea erau contaminate cu salmonella.
Milioane de ouă infestate cu salmonella au fost distruse de inspectorii sanitari veterinari, iar sute de mii de găini sacrificate la o fermă de lângă Vaslui. Medicii recomandă atenție la data înscrisă pe coajă și verificarea ouălor cumpărate înainte de consum.
Inspectorii Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Vaslui au reușit să descopere la timp faptul că, într-o fermă agricolă din municipiul Vaslui, peste 5,8 milioane de ouă erau infectate cu salmonella. Toate aceste produse au fost înlăturate de pe piață, luându-se și măsura sacrificării a 220 de mii de păsări din acea fermă.
Alertă alimentară. Aproape 60.000 de ouă contaminate cu Salmonella au fost retrase de pe piață
Conducerea Direcției Sanitar-Veterinare Vaslui dă asigurări consumatorilor că produsele comercializate în centrele autorizate ale județului sunt verificate, scrie Rador.
Dr. Mihai Ponea, șeful Direcției Sanitar-Veterinare Vaslui: În primul rând să le achiziționăm de la producătorii locali care comercializează ouă în piețele agroalimentare, pentru că acestea sunt verificate de inspectorii sanitari-veterinar, iar dacă aduce ouă de la țară, este foarte important să știm cum sunt ouăle proaspete: într-un bol cu apă rece se introduce oul. Dacă plutește, înseamnă că oul este vechi.
De asemenea, mai spune conducerea Direcției Sanitar-Veterinare Vaslui, este important ca fiecare consumator să verifice data de expirare a produselor, dar și proveniența ouălor.
Mihai Ponea: Dacă prima cifră de pe ou este zero, înseamnă că acestea sunt ouă eco, cu cifra unu înseamnă că ele sunt crescute în libertate. Dacă acestea au cifra trei, înseamnă că aceste ouă sunt crescute în baterii.
Direcția Sanitar-Veterinară Vaslui îndeamnă consumatorii să sesizeze instituțiile abilitate atunci când produsele oferite spre vânzare au anumite neconformități. De asemenea, este important ca întotdeauna bonul fiscal să fie păstrat pentru a se putea dovedi locul de unde produsele au fost achiziționate.