Inspectorii ANPC ( Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor) au fost în cursul zilei de ieri în controlul mai multor operatori economici ce își desfășoară activitatea în incinta mall-ului Sun Plaza din București. Valorea amenzilor s-a ridicat la 117.000, iar activitatea a patru operatori a oprită temporar.
Sancţiunile au fost însoţite de măsuri complementare, care au constat în:
– oprirea definitivă de la comercializare şi retragerea din circuitul consumului uman a unei cantităţi de circa 540 kg produse alimentare în valoare de aproximativ 14.000 lei;
– oprirea temporară a prestării serviciilor până la remedierea deficienţelor pentru şase unităţi;
– închiderea temporară a unităţii pe o durată de cel mult 6 luni pentru patru unităţi, între care şi hipermarketul Cora din mall.
Operatori economici controlaţi de ANPC au fost: hipermarketul cora, Administraţia Mall-ului şi restaurantele Dristor Kebab, Uncle John, Rustic, Li Wu, Taksim, Imbiss Grill, Golden Woks şi Lebanese Food.
Pe lista celor mai importante deficienţe constatate sunt menţionate, printre altele:
- strat de praf gros pe elicele sistemului de răcire al congelatorului în care erau depozitate alimente;
- utilizarea unor spaţii de depozitare improprii şi neigienizate, cu depuneri importante de rugină şi praf;
- utilizarea unor vitrine frigorifice cu grad avansat de uzură, pline de rugină, praf şi grăsime, cu vopsea exfoliate şi neigienizate;
- existenţa în spaţiile de depozitare şi agregate frigorifice a unor alimente fără date de identificare şi caracterizare, astfel încât să se poată stabili conformitatea acestora;
- folosirea unor frigidere deteriorate şi neigienizate, cu rupturi şi strat de praf, cu chederele de la uşi deteriorate;
- utilizarea uleiului uzat pentru prăjire, cu o culoare modificată;
- necompletarea graficului pentru schimbul de ulei;
- decongelarea produselor la temperatura mediului ambiant;
- nerespectarea temperaturii de depozitare a preparatelor culinare calde, respectiv minimum +60 grade Celsius;
- lipsa informării referitoare la alergenii pe care îi pot conţine produsele alimentare;
- lipsa informării referitoare la produsele care provin din materii prime congelate; s
- osurile folosite la prepararea produselor nu erau etichetate cu denumire şi data durabilităţii minimale.