Din cuprinsul articolului
Alergiile de sezon. Poliana Leru, alergolog, a explicat cum putem preveni alergiile, ce simptome apar și care sunt alimentele care trebuie evitate în acest sens.
„Există o predispoziţie genetică a anumitor persoane, pe care o numim atopie. De obicei, se transmite.
Există o expunere la factorii de mediu care sunt favorizaţi dezvolării alergiilor, în funcţie de momentul expunerii, anumite persoane manifestă simptome”, a spus medicul Poliana Leru, marţi, în cadrul rubricii Sfat de Sănătate de la Antena 3.
Dacă vorbim despre alergiile respiratorii produse de polenul planetelor, ele produc aşa numitele alergii sezoniere. Ele produc rinita şi rinoconjunctivita alergică sezonieră, dar şi astmul alergic.
Când vorbim despre sezonul de alergii, ne raportăm la plantele pe care le avem în zona noastră geografică şi la calendarul acestor plante.
În prima parte a primăverii este polenul arborilor. Este mai scurt şi mai puţin sever.
În România, predomină alergiile produse de plantele de primăvară numite graminee. Acum suntem în plin sezon. Mai durează şi în iunie şi iulie. Sunt acele plante cu spic pe care le vedem prin diverse curţi.
Ele produc polen care determină boala fânului, care durează o lună, două, chiar trei.
Simptomele sunt nazale şi oculare. Prurit, secreţii nazale, obstrucţie nazală, respiraţie dificilă şi uneori şi durere de cap. Tinerii sunt cei mai afectaţi.
Dacă sunt ignorate, alergiile se agravează. Cel mai important este să ştim şi când este perioada de vârf.
Vom evita locurile în care există aceste plante. E bine să începem un tratament simptomatic, nu atunci când deja suntem foarte rău. Uneori, în situaţii grave să plecăm din acel lorc.
Mai există şi tratamentul de bază, imunoterapia alergenică. Este bine să se înceapă înaintea sezonului, dar se repetă la o secvenţă de câteva luni, cel puţin 5 ani.
Imunoterapia este primul sfat. Consultul alergologic, evaluarea completă, cunoaşterea factorilor care au determinat alergia şi respectarea imunoterapiei.
Trebuie să ştim că este o boală recurentă şi nu se vindecă. Sunt boli care au o mare capacitate de remisiune. Trebuie să evităm asmul. Tratamentul susţinut al rinitei previne astmul.
Dacă reuşim să prevenim şi să respectăm acest tratament, în special imunoterapia 5 ani, studiile spun că în următorii 10 ani, vom avea linişte.
Uneori alergiile se pot asocia. Alergiile la polen, pot produse un anumit tip de alergie şi la alimente.
Dacă după ce mănâncă pepene sau banane are o senzaţie de mâncărime la nivelul cavităţii bucale, trebuie să ştie că poate să fie rezultatul unei reacţii încrucişate între buruiana care a produs alergia respiratorie şi fructele proaspete.
Toate polenurile de la noi, au această posibilitate de a produce reacţii încrucişate”, a mai spus medicul la Antena 3.
Ar fi frumos dacă viața ar curge mereu ca laptele și mierea, dar din păcate…
La cea de-a doua ediție, gala Capital Performers în Sănătate a acordat aseară un premiu…
Deși pierderea memoriei reprezintă deseori un prim semn al maladiei, demența se mai poate manifesta…
În 1995, când Microsoft era încă o companie emergentă, co-fondatorul acesteia, Bill Gates, a participat…
Când a fost diagnosticat, Joshua Sanchez suferea de cancer intestinal în stadiul patru. "La început,…
Ajunsă la cea de-a doua ediție, Gala Capital Performers în Sănătate reprezintă un eveniment la…