Sari la conținut

Alergiile de primăvară nu sunt mereu inofensive. Iată câteva simptome severe care te pot trimite la medic

Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Primăvara nu este numai sezonul când totul revine la viață, ci este și sezonul în care foarte multe persoane au de suferit din cauza alergiilor. 

Alergiile se pot declanșa de la un anumit alergen care intră în organism. Sistemul imunitar poate avea o reacție exagerată în lupta cu acest alergen și, astfel, pot fi manifestate diverse simptome.

În cazul primăverii, simptomele sunt provocate de polen și alte ierburi. Acestea pot fi ușoare sau severe, în funcție de gradul inflamației.

Alergiile –  care sunt simptomele mai severe?

Dr. Rareș Simu, alergolog, a vorbit pentru Spectacola despre simptomele severe provocate de alergii.

Alergiile la polenuri se pot manifesta la nivelul căilor respiratorii, nasului, plămânilor, în principal. Prin contactul cu ceste polenuri, la care există o sensibilizare, adică pacientul are alergie, apare o inflamație a mucoasei respiratorii, la contactul cu acel tip de polen la care pacientul este alergic. Această inflamație dă principalele simptome.

De exemplu, la nivelul mucoasei nazale apar secreții, apare strănutul repetitiv, mâncărimea la nivelul nasului, la nivelul cerului gurii sau la nivelul urechilor și apare senzația de înfundare nazală. Pacientul respiră greu pe nas din cauza inflamației mucoase, pentru că aerul nu mai poate intra suficient pe nas.

alergia la acarieni

Acestea au și consecințe legate de posibila diminuare a mirosului sau chiar dispariția mirosului, în funcție de gradul de inflamație a mucoasei. Dacă inflamația apare mai jos, la nivelul mucoasei respiratorii, atunci pot să apară manifestările astmului, care se manifestă prin tuse, senzație de respirație dificilă și printr-un zgomot specific, care apare la acea respirație șuierătoare.

Dacă există și o sensibilitate la nivelul conjunctivei, deci la nivelul ochilor, atunci apar manifestările conjunctivitei, respectiv roșeața ochilor, mâncărime și lăcrimare excesivă. Aceste manifestări, mai ales cele de rinită, adică inflamația mucoasei nazale, pot să fie confundate, în multe cazuri, cu episoade de răceală. Trebuie făcută o analiză foarte amănunțită, pentru a vedea dacă pacienții au aceste simptome repetitiv, în fiecare an, în aceeași perioadă”, a explicat Rareș Simu, alergolog, potrivit sursei citate.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel