Categories: Ştiri sănătate

Alergia la polenul de ambrozie ar putea fi tratată cu un vaccin. Iată ce au descoperit cercetătorii din Timișoara

Alergia la polenul de ambrozie afectează 60% din populația predispusă la alergii, inclusiv copiii. În dorința de a combate efectele negative, cercetătorii din Timișoara anunță că au finalizat tehnologia pentru realizarea unui vaccin.

Potrivit Rador, inițiativa cercetătorilor de a găsi un tratament pentru alergia la polenul de ambrozie este un proiect efectuat din fonduri europene, în valoare de 2 milioane de euro. Centrul Oncogen de lângă Spitalul Județean de Urgență va finaliza până la sfârșitul anului acest demers, concretizându-se pe obținerea unui brevet de invenție.

Studiile vor continua apoi cu etapa clinică până la punerea pe piață a vaccinului, aflat acum în stadiul incipient. După 4 ani de studii, specialiştii au reuşit să izoleze 11 din cele 12 peptide alergenice din ambrozie, să le cloneze şi să le pună în bioreactoare pentru bioproducţie.

„Aceste peptide sunt baza realizării vaccinurilor cu administrare orală pentru început, adică a aşa-numitelor vaccinuri de desensibilizare. Faptul că le avem deja izolate ajută foarte mult, pentru că desensibilizarea se poate face strict cu alegrenul care este cauza respectivei alergii, deci se poate face personalizat”, a declarat Virgil Păunescu, director Oncogen.

Totuși până la apariția pe piață a vaccinului trebuie efectuată și etapa testelor clinice. Acestea implică o serie de costuri ridicate, însă se va găsi o soluție pentru continuarea studiilor.

„Noi avem vaccinul, dar el nu este în momentul de faţă produs în condiţii pe care Agenţia Medicamentului să le accepte pentru a fi administrat la om”, a completat Virgil Păunescu.

În cadrul proiectul „Inspire” au fost realizate şi două kituri de diagnostic molecular foarte precis. Acestea includ testarea pentru alergia la ambrozie, precum şi unul de măsurare a concentraţiei polenului în aer. Acestea se vor finaliza cu obţinerea unor brevete de invenţie. Polenul de ambrozie poate produce forme de severe de rinoconjuctivită cu evoluţie spre astm. În prezent, unul din patru europeni este alergic.

 

Recent Posts

Vine URGIA în România. Vremea o ia razna în zilele următoare! Prognoza ANM modificată

De data aceasta, meteorologii ANM au avut dreptate și, efectiv, de miercuri seara condițiile meteorologice…

9 minute ago

E dezastru pentru ele! 3 zodii vor face o greșeală teribilă până la sfârșitul lunii noiembrie 2024

Astrologii nu au vești bune pentru noi, cel puțin în ceea ce privește următoarele zece…

39 de minute ago

Cele mai bune remedii naturale pentru a scăpa de mirosul vaginal neplăcut

Este perfect normal ca mirosul vaginal să se schimbe în timpul ovulației. Multe femei observă…

o oră ago

Ei sunt pensionarii care primesc în plus 50% din pensia totală, de la 1 ianuarie 2025

Pensionarii din România care beneficiază de un sprijin financiar substanțial, ce constă într-o indemnizație suplimentară…

2 ore ago

Anxietatea e problemă tot mai întâlnită! Preia controlul cu 5-HTP

Anxietatea a devenit o experiență comună pentru mulți dintre noi. Zilnic, ne confruntăm cu factori…

2 ore ago

Care sunt riscurile anesteziei epidurale și ce alternative există

Riscurile anesteziei epidurale. Anestezia epidurală este o metodă comună de ameliorare a durerii în timpul…

3 ore ago

Citeste si: