Sari la conținut

Alergia alimentară: alergeni comuni și simptome pe care trebuie să le cunoști

Alergeni alimentari
Credit foto: arhiva Doctorul Zilei
Boli declansate de alergia alimentara

Alergia alimentară este un răspuns imun la anumite tipuri de alimente. Prevalența globală a alergiilor alimentare adevărate, adică a reacțiilor de intoleranță mediate imunologic, este de aproximativ 2% până la 5% în rândul copiilor și adulților, deși unele țări occidentale au arătat chiar o prevalență de 10%.

Speciasliștii atrag atenția că majoritatea alergiilor mediate de IgE apar mai ales în copilărie. și se rezolvă în general între 5-10 ani. Există și cazuri, însă, în care unele alergii pot persista până la vârsta adultă.

Alergia alimentară: alergeni comuni și simptome pe care trebuie să le cunoști

Peste 160 de alimente au fost identificate că pot provoca alergii alimentare la indivizi sensibili. Există, de asemenea, câteva ingrediente alimentare care provoacă reacții de hipersensibilitate nonalergică la persoanele sensibile care necesită o etichetare specifică.

Potriovit FDA, alergenii alimentari comuni sunt:

  • ouăle,
  • laptele,
  • alunele,
  • nucile,
  • peștele de mare,
  • scoici,
  • grâul,
  • soia,
  • susanul,
  • piersici,
  • banane,
  • avocado,
  • kiwi,
  • țelina,
  • usturoi,
  • anason,
  • mușetel ,
  • semințe de muștar.

Alergia alimentară este caracterizată prin diferite simptome. Chiar și cantități mici din hrana ofensătoare pot declanșa o serie de simptome. Poate fi gravă și pune viața în pericol.

Simptomele includ:

  • urticarie,
  • umflare,
  • vărsături,
  • nas curgător,
  • congestie,
  • respirație șuierătoare,
  • hipotensiune.

Care sunt bolile declanșate de alergiile alimentare

Sistemul imunitar identifică și distruge bacteriile și virusurile dăunătoare. Când aveți o alergie alimentară, sistemul imunitar identifică în mod eronat o proteină alimentară ca fiind ceva dăunător. Intrarea în contact cu acea proteină declanșeaza o reacție alergică.

Iată care sunt bolile declanțate de alergiile alimentare:

  • Eczema sau dermatita atopică se pot agrava din cauza alergiilor alimentare, deși nu contribuie direct la boală. De obicei, laptele și ouăle declanșează eczeme la persoanele care sunt deja în grupul cu risc ridicat.
  • Astmul, o boală respiratorie cronică, este declanșată și de alergenii alimentari. La copiii care sunt deja expuși riscului de a dezvolta boala, astmul se poate agrava din cauza alergiilor alimentare.
  • Sindromul de enterocolită indusă de proteine alimentare (FPIES) este de obicei observat la sugari și este declanșat de lapte. Uneori, cerealele, cerealele și chiar orezul declanșează această afecțiune.
  • Sindromul de alergie orală se referă la o mâncărime în gură și este cauzat în principal de consumul de fructe și legume crude.
  • Boala celiacă, o boală autoimună este declanșată de gluten.

Este alergia alimentară similară cu intoleranța alimentară?

Folosim adesea termenii alternativ, dar aceștia nu sunt același lucru. Intoleranța alimentară afectează doar sistemul digestiv și este un răspuns non-imunologic la un anumit aliment într-o doză în mod normal tolerată.

Intoleranța alimentară este comună în lumea modernă de astăzi. Afectează aproximativ până la 15-20% din populația generală. Simptomele comune ale intoleranței alimentare includ simptome gastrointestinale, cum ar fi:

  • flatulența crescută,
  • durerea abdominală,
  • balonarea,
  • diareea.

Pot apărea și alte simptome precum migrenă, astm, eczemă și stare de rău.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel