Din cuprinsul articolului
Alegerile prezidențiale rămân în aer. Numărarea tuturor celor peste 9,4 milioane de voturi din turul întâi al alegerilor, după hotărârea judecătorească istorică a CCR, înregistrează întârzieri considerabile, iar data limită de finalizare a acestui proces duminică până la ora 22:00 nu poate fi respectată, în pofida numărului total de buletine de vot care au fost deja numărate în unele județe ale țării. Potrivit Biroului Electoral Central, principala problemă o reprezintă sacii de voturi din diaspora.
Președintele AEP, Toni Greblă, a detaliat la Antena 3 CNN cum decurg pregătirile pentru turul doi al alegerilor prezidențiale.
„Vom avea în țară cel puțin 95% din numărul secțiilor de votare. Cred că va putea Curtea Constituțională să tragă o concluzie cu privire la faptul dacă există fraude majore în cele 95% din numărul secțiilor de votare pe care le va avea de examinat și cred că ar putea să ia o hotărâre. În situația în care Curtea Constituțională consideră că este necesar să verifice chiar toate secțiile de votare din lume, atunci termenul se va prelungi, situație care va complica foarte mult desfășurarea în continuare a alegerilor.
Nu știu ce să trecem pe buletinele de vot, cele două nume care vor fi (n.r. în turul doi). Dacă aceste buletine nu încep să fie tipărite cel mai târziu miercuri dimineață, nu pot să ajungă la secțiile de votare sâmbătă seară. Vom tipări buletinele de vot astfel cum rezultatul scrutinului va fi validat de Curtea Constituțională.”, a spus Toni Greblă, la Antena 3 CNN.
BEC, precizari privind procesul de renumarare a buletinelor de vot pentru turul intai de alegeri prezidențiale
Biroul Electoral Central pentru alegerea președintelui României transmite că informațiile apărute în spațiul public privind procesul de renumărare și reverificare a tuturor buletinelor de vot cuprinzând voturile valabil exprimate și cele nule la turul întâi din data de 24 noiembrie nu sunt oficiale, sunt pur speculative și de natură să conducă la dezinformarea electoratului.
Datele oficiale vor fi înaintate Curții Constituționale a României după centralizarea proceselor-verbale întocmite de către Birourile Electorale Județene, Biroul Electoral pentru Secțiile de Votare din Străinătate și Birourile Electorale ale sectoarelor Municipiului București – mai scrie în comunicatul emis sâmbătă dimineață de Biroul Electoral Central.