Sari la conținut

Alegerile prezidențiale 2025. Președintele CCR a anunțat ce se întâmplă

Curtea constituționala
Sursă foto: colaj
Decizie curtea constitiționala privind alegerile prezidențiale 2025

Curtea Constituțională a României (CCR) se află în centrul unei dezbateri intense privind anularea alegerilor prezidențiale. Președintele CCR, Marian Enache, a venit cu clarificări în privința criticilor Comisiei de la Veneția.

Raportul Comisiei de la Veneția ar putea influența hotărârile CCR

În spațiul public s-a vehiculat ideea că raportul Comisiei de la Veneția ar putea influența hotărârile CCR, însă Marian Enache a subliniat că acesta este doar un demers consultativ, fără efecte juridice asupra deciziilor Curții.

„Proiectul de raport al Comisiei de la Veneția este un demers documentar consultativ, cu caracter de recomandare și cu adresabilitate generală, care nu vizează situația concretă din România și, evident, nici nu pune în cauză hotărârile CCR”, a declarat președintele Curții.

Președintele CCR a explicat de ce rapoartele Comisiei fac parte din categoria soft law.

„Este regretabil că proiectul de raport eșuează în a face distincția necesară între alegerile prezidențiale și alte tipuri de alegeri, combinându-le și realizând, într-un final, un concept eteroclit”, a precizat Enache.

CCR respinge orice influență externă asupra procesului electoral din România

El a oferit exemplul unei referințe la Convenția Europeană a Drepturilor Omului, care se aplică doar alegerilor parlamentare, nu și celor prezidențiale. De asemenea, a contestat utilizarea în raport a unor precedente CEDO care nu sunt relevante pentru România, cum este cazul „Mugemangango împotriva Belgiei”, care privea alegerile pentru Parlamentul Regiunii Valone, potrivit Capital.

Marian Enache a reiterat faptul că organizarea alegerilor este o competență exclusivă a statului român și că nicio instituție internațională nu poate impune reguli în acest domeniu.

„Unul dintre principiile fundamentale ale dreptului internațional este cel al suveranității statului și al respectului datorat acesteia, iar sistemul electoral și organizarea alegerilor reprezintă, prin excelență, un domeniu rezervat statului și o condiție a suveranității acestuia”, a declarat președintele CCR.

Enache a reafirmat deschiderea instituției pentru un dialog constructiv cu Comisia de la Veneția, în vederea clarificării standardelor electorale.

„Noi suntem deschiși dialogului și colaborării cu Comisia de la Veneția în vederea clarificării tuturor aspectelor necesare într-o materie atât de importantă pentru democrația constituțională europeană, mai ales în anii care vor urma”, a concluzionat președintele CCR.

 

Maria Mocanu

Sunt Maria Mocanu și am o vasta experienţă profesională! Sunt o fire creativă, sociabilă, veselă și îmi place să scriu. Am o experiență în media de peste 15 ani, cu nenumărate articole publicate în online, dar și articole de specialitate pentru pasionații și iubitorii de animale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel