Sari la conținut

Alegeri prezidențiale 2025. Călin Georgescu, noul președinte al României? Au venit datele

Sursă foto; captură ecran Calin Georgescu Facebook

Alegeri prezidențiale 2025. Călin Georgescu, noul președinte al României? Raportul unui studiu indică faptul că blocul suveranist câștigă teren semnificativ în rândul alegătorilor, iar Călin Georgescu și George Simion (AUR) sunt într-o ascensiune puternică.

Georgescu ar urma să câștige alegerile, potrivit unui studiu realizat de Flashdata

Georgescu ar urma să câștige fără dificultăți prima rundă a alegerilor prezidențiale, având un scor estimat de 37%.

În competiția pentru locul doi, Nicușor Dan (21%) și Crin Antonescu (17%) se află în cursă strânsă, în timp ce Elena Lasconi (USR), care la alegerile anterioare a ajuns în turul doi, se află acum doar la 9%. Victor Ponta, posibil candidat, ar obține 5%.

AUR a depășit PNL și PSD

Referitor la procentele partidelor, AUR se află într-o ascensiune rapidă, ajungând la 25%, depășind astfel partidele clasice. Pe locul doi se situează PSD cu 19%, iar pe locul trei se află USR cu 17%. PNL ocupă abia locul patru, cu un scor de 11%, potrivit Capital.

POT (6%) și SOS România (5%), în Parlament

Studiul a fost realizat pe un eșantion reprezentativ din populația adultă rezidentă în România, având 7.500 de respondenți cu vârsta de 18 ani și peste. Eșantionul a fost selectat aleatoriu, pe bază probabilistică, iar marja de eroare pentru întregul eșantion este de ±3,5%, cu un nivel de încredere de 95%. Datele au fost colectate printr-un chestionar online, cu o targetare pe locație, vârstă și mediu urban/rural.

Validarea eșantionului s-a făcut folosind datele Autorității Electorale Permanente (A.E.P.) privind prezența la vot la turul 1 al alegerilor prezidențiale din 24 noiembrie 2024, iar datele sunt ponderate în funcție de genul și vârsta respondenților. Perioada în care s-a realizat sondajul a fost între 14 și 16 februarie 2025.

Cum se face sondajul de opinie

Sondajul de opinie se face prin completarea unui chestionar pentru a analiza un grup mic de persoane, ale căror răspunsuri pot fi aplicate întregii populații. Această metodă este folosită adesea și în politică pentru a vedea ce opțiuni au alegătorii (sondaj electoral).

Dacă numărul persoanelor din eșantion este de cel mult șapte ori mai mic decât populația totală, sondajul se numește exhaustiv; dacă nu, este considerat non-exhaustiv.

Maria Mocanu

Sunt Maria Mocanu și am o vasta experienţă profesională! Sunt o fire creativă, sociabilă, veselă și îmi place să scriu. Am o experiență în media de peste 15 ani, cu nenumărate articole publicate în online, dar și articole de specialitate pentru pasionații și iubitorii de animale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel