Din cuprinsul articolului
Alegeri alimentare care vă pot deteriora plămânii. Anumite alimente sunt extrem de nutritive, dar pot fi dăunătoare pentru plămâni. În afară de deteriorarea plămânilor, unele alimente cu probleme pot provoca chiar apariția bolilor cronice pulmonare.
Eliminarea acestor alimente din dietă vă poate priva de minerale esențiale, vitamine și antioxidanți, care vă pot submina sănătatea generală.
Din acest motiv, nu ar trebui să renunțați complet la ele, ci să le consumați într-un mod restricționat. Iată o listă cu câteva opțiuni alimentare obișnuite care vă pot afecta plămânii.
Dieta occidentală, care prevalează în țările dezvoltate, se caracterizează printr-un aport ridicat de cereale rafinate, produse lactate bogate în grăsimi, carne vindecată și roșie și deserturi / dulciuri, în timp ce rămâne puțin fructe și legume. Este considerat rău pentru plămâni și sănătatea dumneavoastră generală.
Această dietă bogată în calorii este asociată cu obezitatea și un IMC ridicat. Dacă sunteți obezi, aportul alimentar de lipide va crește cantitatea de acizi grași liberi din fluxul sanguin și va activa astfel anumite răspunsuri imune care vor declanșa o inflamație crescută, atât bronșică, cât și sistemică.
Modificările imunologice derivate din țesutul adipos care cauzează efecte metabolice contribuie la legătura dintre astm și obezitate. Supranutriția și obezitatea rezultată sunt, de asemenea, legate de astm.
Studiile au descoperit o asociere puternică între aportul unei diete occidentale și dezvoltarea sau agravarea afecțiunilor respiratorii.
Consumul ridicat de carne procesată (slănină, gammon, șuncă, carne de vită, carne spam și prânz, cârnați și plăcinte cu carne) este asociat cu funcția pulmonară redusă și cu un risc crescut de BPOC.
În plus, majoritatea cărnii procesate, cum ar fi slănina, mezelurile, șunca și hot dog-urile conțin aditivi numiți nitrați și nitriți. Azotații sunt adesea adăugați în alimente pentru culoare sau pentru a prelungi durata de valabilitate datorită potențialei sale proprietăți antimicrobiene.
Nitriții generează specii reactive de azot, inclusiv dioxid de azot, nitrozoniu și trioxid de dinitrogen, care pot provoca stres nitrațional și nitrozativ în plămâni.
Daunele pe care aceste specii reactive de azot le cauzează plămânilor duc la modificări patologice ale plămânilor, în concordanță cu emfizemul.
Se presupunea că administrarea suplimentelor de vitamina B12 și B6 protejează împotriva cancerului, dar ulterior au fost asociate cu o creștere de două până la patru ori a riscului de cancer pulmonar.
Datele observaționale sugerează că suplimentele B6 și B12 pot fi asociate cu un risc crescut de cancer pulmonar la bărbați, în special pentru adenocarcinom și carcinom cu celule mici, fără asociere observată pentru carcinomul cu celule scuamoase.
Atât B6, cât și B12 apar în mod natural în carne, ficat, ouă și lapte. În timp ce o multivitamină tinde să rămână aproape de doza zilnică recomandată, suplimentele care conțin doar B12 sau B6 depășesc cu mult doza recomandată.
Dozele de vitamine sub formă de pilule pot fi dăunătoare. De exemplu, cercetătorii care speră să reducă riscul de cancer pulmonar la fumătorii înalți le-au dat suplimente de beta-caroten. Rezultatele au arătat că suplimentele de fapt au crescut riscul de cancer la fumători.
Consumul scăzut până la moderat de alcool a fost asociat cu îmbunătățirea funcției pulmonare, în timp ce aportul excesiv are efecte dăunătoare.
Modelul de consum de alcool este puternic asociat cu afectarea funcției pulmonare, în special la femei.
Sarea provoacă retenția de apă în organism, făcându-vă astfel să vă simțiți balonați și creșteți greutatea, ceea ce se numește creșterea în greutate a apei.
Mai important, excesul de lichid se poate acumula în plămâni și poate provoca probleme de respirație la persoanele cu boli de inimă, rinichi și ficat.
Studiile au arătat o asociere inversă a funcției pulmonare cu nivelurile de potasiu și sodiu. Aceasta înseamnă că cu cât nivelurile acestor minerale sunt mai mici în sânge, cu atât funcția pulmonară este mai bună.
Produsele lactate pot agrava simptomele bolilor pulmonare. Laptele este hrănitor și umplut cu calciu. Cu toate acestea, conține și casomorfină, un produs de descompunere al laptelui, despre care se știe că mărește mucusul din intestine.
În timpul erupțiilor, persoanele cu boli pulmonare experimentează adesea o creștere a secreției de mucus.
Deși relația este încă neclară, oamenii de știință au stimulat producția de mucus din celulele respiratorii prin adăugarea de casomorfină în laborator.
Dieta joacă un rol foarte important în gestionarea bolilor pulmonare, deoarece există anumite alimente care vă pot îmbunătăți starea și altele care o pot agrava.
Trebuie să consultați un dietetician sau un medic pentru a face cele mai bune alegeri alimentare în funcție de starea dvs. particulară, dar o dietă sănătoasă și bine echilibrată este de obicei calea de urmat.
O alimentație sănătoasă și conștientă vă va ajuta să evitați riscul de viitoare complicații și alte afecțiuni cronice, cum ar fi diabetul și bolile de inimă, care vă pot compromite funcția pulmonară.
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…
Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…
Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…
Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…