Din cuprinsul articolului
Organismul începe să metabolizeze alcoolul imediat, începând din gură și continuând în sistemul digestiv. Pe măsură ce intră în stomac și în intestinul subțire, o parte din alcool este absorbită în sânge și transportat de sânge în tot corpul. Ajunge și în creier, unde se produc efectele stării de ebrietate.
Este posibil ca efectele alcoolului să înceapă a fi resimțite în câteva minute. Durata până la producerea efectelor depinde de factori precum dimensiunea corporală, sex, vârstă, dacă ați consumat alimente și de starea generală de sănătate.
Mihaela Bilic a abordat un mit medical: un păhărel de alcool înainte de masă ajută digestia? Aceasta intrebare, un adevarat mit, a lansat moda aperitivelor alcoolice – o adevarata industrie de miliarde de dolari anual asa ca este momentul sa aflam, impreuna, daca aceasta moda are o baza solida sau este inca un obicei pur si simplu, nociv.
Când vine vorba de alcool, puține pot să spun din propria experiență. Iar teoria din cărțile de nutriție nu știu cum și cât se adeverește în practică.
Dacă e să o luăm după teorie, alcoolul este o substanță toxică pentru orice celulă vie, de la neuroni la celulele din ficat. Tot știința spune că singurul organ capabil să metabolizeze alcoolul și să-l elimine din organism este ficatul. Enzima responsabilă de asta se numește alcool-dehidrogenază, iar capacitatea de secreție e determinată genetic, nu se dobândește și nu se ameliorează prin antrenament- deci nu reziști mai bine la alcool dacă ai mai multă practică!
Cantitatea și tipul de alcool contează și ele:
🍷vinul roșu (și doar el) poate avea efect protector cardio-vascular, dar numai atunci când este consumat regulat și cu moderație (1-2 pahare/zi); asta nu înseamnă că de mâine trebuie să ne apucăm cu toții de băut, ci doar că dintre toate relele, un pahar de vin roșu e răul cel mai mic
🥃 digestivele cu gust amar ajută digestia mai ales datorită amărelii, nu alcoolului (stimulează secreția de bilă)- adică și cafeaua poate să facă asta.
🥂 vinul spumant, șampania și prosecco au cel mai bun raport între aportul caloric și efectul anxiolitic (de înlăturare a stresului și încordării); cu doar 80 cal și bulele din dotare, un pahar de șampanie asigură o stare de bine (mai ales pentru doamne)
Nu știu să explic dacă și cum o tărie la începutul mesei deschide apetitul. Cert este că alcoolul în general, de la al 2-lea pahar în sus, face poftă de mâncare. Iar obiceiul de a avea pe masă tot felul de ronțăieli sărate te stimuleazâ să bei și mai mult: sarea cere apă și pe măsură ce mănânci alune, chipsuri sau mezeluri și brânzeturi, tot îți vine să bei!
Cât despre siluetă și metabolism, nu am vești bune: alcoolul stimulează sinteza de grăsime de rezervă, deci orice mâncare “stropită” cu alcool îngrașă mai tare. Și nu, niciodată alcoolul, indiferent cât de tare și pur ar fi, nu o să topească grăsimea- nici din farfurie, nici de pe șolduri”, a explicat medicul nutriționist Mihaela Bilic.
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…
Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…
Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…
Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…