Din cuprinsul articolului
Există o gândire tradițională care consideră ouăle ca fiind un aliment „blestemat” pentru cei care ar trebui și doresc să aibă grijă de sănătatea inimii lor.
Binecunoscuta sintagmă „gălbenușul de ou are mult colesterol” este lăsată deoparte, având în vedere beneficiile pe care le produce, bineînțeles, consumat întotdeauna cu moderație și sub supraveghere medicală, dacă este cazul.
Cealalt component al oului este albușul. Astăzi există coincidențe științifice prin diverse studii care demonstrează că albușul de ou trebuie să facă parte din dieta de bază pentru a avea o stare de sănătate bună.
Albușul de ou este un aliment complet, deoarece acoperă substanțele nutritive de care organismul nostru are nevoie, cum ar fi colina, acidul folic, iodul, fierul, proteinele, seleniul, vitaminele A, B12, B5, D și E, precum și riboflavina.
Prin combinarea tuturor acestor macro- și micronutrienți, albușurile de ou oferă o varietate de beneficii pentru sănătate: sunt sănătoase pentru inimă și luptă împotriva cancerului. Potrivit unui studiu realizat de Universitatea din Alberta, albușul de ou are proprietăți antioxidante care ajută la prevenirea bolilor cardiovasculare și a cancerului, potrivit site-ului Salud 180.
O altă acțiune este că controlează tensiunea arterială. Un studiu realizat de cercetătorul Zhipeng Yu, profesor la Universitatea Jilin din China, susține că albușul de ou conține o peptidă care scade tensiunea arterială prin blocarea enzimei care favorizează hipertensiunea.
De asemenea, încetinește îmbătrânirea. Consumul moderat de albuș de ou oferă aminoacizi numiți prolină care ajută organismul să producă colagen, ceea ce previne apariția ridurilor.
Pentru că este bogat în proteine și sărac în calorii, albușul de ou este considerat un aliment sățios care ajută la menținerea unei greutăți sănătoase și la evitarea poftelor.
Un alt beneficiu important și esențial pe măsură ce îmbătrânim, este că îmbunătățește memoria și vederea. Potrivit cercetătorilor de la Harvard, albușurile de ou sunt o sursă bună de colină, care îmbunătățește memoria și protejează împotriva pierderii vederii.
Potrivit El País, albușul de ou este un ingredient excelent pentru menținerea sănătății minții, deoarece colina este asociată cu procesul de formare a creierului în stadiul fetal și este implicată în dezvoltarea creierului la toate vârstele, jucând un rol important în construirea membranelor celulare care îmbunătățesc memoria.
Potrivit Egg Institute, colina este importantă pentru formarea și funcționarea normală a creierului și a sistemului nervos și previne declinul cognitiv legat de îmbătrânire.
De asemenea, conține proprietăți care contracarează procesele degenerative care ne afectează vederea. Și, de parcă nu ar fi de ajuns, dacă vrei să ai o piele sănătoasă și tânără, acest aliment va fi aliatul tău, deoarece stimulează producția de colagen și ajută la întârzierea îmbătrânirii.
Ingrediente
Pietrele la rinichi, cunoscute si sub denumirile de calculi renali sau litiază renală/urolitiază, sunt mici formaţiuni compuse…
După moartea lui Silviu Prigoană, Adriana Bahmuţeanu a cerut emiterea unei ordonanţe preşedinţiale prin care…
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, crede că goana după căutarea în cadru legal a situaţiilor care…
În 2025, anumite semne zodiacale vor fi mai favorizate decât altele, având parte de un…
Un studiu realizat de un grup de cercetători chinezi sugerează că utilizarea reţelelor sociale ar…
Potrivit studiilor, condiţiile meteorologice influențează în mod direct sănătatea oaselor și a mușchilor, însă nu…