Din cuprinsul articolului
Albinele sunt afectate de secetă. Măsuri de sprijin pentru apicultori propuse pentru menținerea pe timp de iarnă a populației de albine.
Producția de miere din țara noastră a scăzut îngrijorător din cauza problemelor provocate de seceta din acest an, dar și de efectele negative ale importurilor de miere din afara Uniunii Europene asupra pieței locale.
Președintele Asociației Crescătorilor de Albine din România, Ioan Fetea:
”Nu numai în România a scăzut consumul de miere a scăzut și în Germania și în Ungaria. Solicitarea pentru miere a scăzut în Europa cel puțin dorită invaziei de produse de miere, în mod deosebit din Ucraina. De multe ori miere necontrolată, dar nu putem să ne distrugem anumite sectoare pentru a menține activitatea în altă țară vecină, cu tot regretul pentru ce se întâmplă acolo.”
Mierea polifloră ar trebui să se valorifice spre procesatori undeva la 15 lei, deci cam 3 euro, mierea de tei aproape la 4, iar mierea de salcâm de la 5 euro în sus. Pe piață mierea de salcâm este 40-50 de de lei, deci dublu.
Apicultorii atrag atenția că pe lângă importurilor mari de miere din Ucraina, fără taxe, există și dezechilibre din cauza lipsei programelor de dezvoltare și a subvențiilor pentru sectorul apicol.
Hrana pentru albine va fi scutită de suprataxa pe zahăr şi va beneficia de TVA redus de 9%, potrivit modificărilor aduse Codului fiscal în Camera Deputaţilor.
Măsura vine în sprijinul apicultorilor afectaţi de taxarea cu 19 procente, de la începutul anului, a produselor cu care sunt hrănite albinele.
Activitatea de cules activ de nectar este sezonieră, de maximum trei luni pe an, iar în restul timpului, albinele sunt hrănite cu produse ce au la bază zahărul adăugat.
În prezent, excepțiile de la TVA 19% sunt pentru laptele praf pentru nou-născuți, sugari și copii de vârstă mică, pentru cozonac și pentru biscuiți. De la începutul anului viitor, și hrana pentru albine va beneficia de TVA redus.
Inițiatorii actului normativ aduc argumentul că mierea și produsele derivate sunt taxate cu 9 procente, așa cum este și pentru ouă, carne, brânză, lapte, însă furajul pentru celelalte animale are TVA scăzut, în timp ce albinele sunt hrănite cu produse taxate suplimentar.
Toamna vine cu o nouă ediție a Târgului Național al Mierii. Evenimentul se deschide pe platforma apicolă din Băneasa de pe Bulevardul Ficusului la ora 10:00, iar participanții vor putea descoperi o gamă largă de produse apicole oferite de peste 100 de expozanți.
Horoscopul zilei de marţi, 5 noiembrie 2024, anunţă momente dificile pentru unii nativi ai zodiacului.…
Folosiți o sticlă de apă? Dacă da, câte bacterii se ascund în ea? S-ar putea…
Senatul României a aprobat un proiect de lege inițiat de Guvern care prevede reglementarea unor…
Acest ceai, preparat din fructele bogate în vitamine și minerale ale cătinei, este recomandat în…
Autorităţile medicale sunt în alertă, după ce în Italia s-a înregistrat primul caz de gripă…
Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București va efectua gratuit pe data…